Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

O dotace na zateplování veřejných budov je velký zájem

19. 7. 2010

O dotace na zateplování veřejných budov z programu Zelená úsporám je velký zájem. V prvních hodinách po otevření možnosti elektronicky vypisovat žádosti radnice a další organizace do systému zapisují víc než 500 projektů. "Celkem 27 žádostí už je hotových," řekl ČTK pět hodin po otevření výzvy ředitel Státního fondu životního prostředí. Celkem fond rozdá na zateplování škol, nemocnic, městských úřadů, domovů důchodců i staveb ve vlastnictví nadací a církví čtyři miliardy korun.


ilustrační fotoProtože projekty mají žadatelé připraveny z předchozích výzev, předpokládá Štěpánek, že možnost hlásit se o peníze bude mít krátké trvání. "Předchozí obdobná výzva trvala dva dny," uvedl. Výzvu fond uzavře, až objem dotací u došlých žádostí přesáhne šest miliard korun. Oficiálně je vypsaná do 31. srpna, zájem je ale obrovský. Počítačová aplikace Bene-fill, prostřednictvím které se zájemci hlásí, podle Štěpánka nápor vydrží, počítá se 320 přístupy v jednom okamžiku.

Konkrétní výši podpory stanoví fond v závislosti na charakteru projektu v souladu s pravidly o poskytování veřejné podpory. Její výše může dosáhnout maximálně 90 procent celkových způsobilých výdajů, nanejvýš však 200 milionů korun pro jednoho žadatele. Jedna radnice může požádat o příspěvek maximálně na tři projekty, jejichž realizace se vejde do 200 milionů korun. Minimální výdaje na jeden projekt přitom musejí dosáhnout 300.000 korun.

Obce a kraje se na výzvu chystaly. Například 12 organizací zřizovaných Plzeňským krajem mělo minulý týden připraveno žádosti za víc než 250 milionů korun. Peníze chtějí nemocnice, školy a zařízení sociální péče použít na zateplení budov.

Program Zelená úsporám byl dosud určen pouze pro domácnosti a obytné domy. Na podporu zateplování veřejných budov počítá fond pouze s dnes otevřenou výzvou.

Celkem může stát z programu Zelená úsporám přerozdělit víc než 17 miliard korun, které získal prodejem volných kreditů na vypouštění oxidu uhličitého. Hlavní podíl nakoupilo od Česka Japonsko.



autor ČTK



Rubriky článků