Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ceny bytů v Česku se příliš nemění

15. 7. 2010

Nabídkové ceny bytů v Česku podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve druhém čtvrtletí téměř stagnovaly. V mezičtvrtletním srovnání byly o 0,3 procenta nižší. ČTK to dnes zjistila z webu ČSÚ.


ilustrační foto

V Praze a mimopražských regionech nabraly od dubna do června nabídkové ceny bydlení různý směr. Zatímco v hlavním městě se o 0,3 procenta zvýšily, mimo metropoli klesly o 1,1 procenta.

Analytik realitní poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný také po zbytek letošního roku žádné výrazné výkyvy cen na českém trhu s byty neočekává. "Ve druhé polovině roku 2010 se cenová hladina podle našeho názoru stabilizuje, případně může dojít k mírnému zvýšení," řekl ČTK. Podobně vidí vývoj cen i generální ředitel realitní sítě M&M reality holding Milan Zavadil. "V letošním roce již neočekáváme žádný výrazný pokles cen," uvedl manažer.

Za první pololetí se podle aktuálních údajů King Sturge ceny nových bytů v Česku ve srovnání s koncem roku 2009 mírně zvýšily v průměru o 0,5 procenta. V případě starých bytů ovšem podle konzultantské firmy pokračoval i během letošních první šesti měsíců pokles o cen o 2,6 procenta. V obou segmentech trhu se nicméně zastavil předchozí cenový propad.

V Praze ceny nového bydlení v letošním prvním pololetí proti konci roku 2009 v průměru klesly o procento, uvedla King Sturge. Staré byty v hlavním městě zlevnily průměrně o 1,7 procenta. Také v tomto případě jde o zmírnění loňských propadů.



autor:ČTK



Rubriky článků