Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavebnictví v květnu po dubnovém propadu vzrostlo o půl procenta

14. 7. 2010

České stavebnictví v květnu meziročně vzrostlo o půl procenta po dubnovém propadu o 15,3 procenta. Počet zahájených bytů v květnu klesl meziročně o 17,9 procenta na 2805. Stavební úřady vydaly meziročně o čtyři procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota vzrostla o 14,2 procenta. Dokončeno bylo o 8,1 procenta bytů méně. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.


Po očištění od vlivu počtu pracovních dní stavební produkce v květnu meziročně klesla o 1,9 procenta. Letošní květen měl ve srovnání s loňským o dva pracovní dny více.

Proti dubnu stavebnictví očištěné od sezónních vlivů stouplo o 7,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství vzrostla o 0,5 procenta, v inženýrském stavitelství stoupla o 0,6 procenta.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB je květnový růst stavebnictví překvapivý. "Na dobrém výsledku je vidět o dva dny vyšší počet pracovních dní a snaha dohnat skluz výstavby z předchozích měsíců," podotkl. "Ke kladnému výsledku dopomohlo jak pozemní tak inženýrské stavitelství, které ještě v dubnu vykazovaly dvouciferné propady."

Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně klesl o 4,2 procenta a počet zahájených bytů v bytových domech klesl o 49,2 procenta. Stavebníci dokončili v rodinných domech meziročně o 8,8 procenta bytů méně a v bytových domech o 8,2 procenta méně.

Stavební úřady v květnu vydaly celkem 9695 stavebních povolení. Na nové stavby jich vydaly 5297, což bylo meziročně méně o 4,8 procenta. Na změny dokončených staveb vydaly úřady 4398 povolení, meziročně méně o 3,1 procenta.

"Zatímco stavební výroba se na chvíli vrátila k růstu, výstavba bytů zůstává - podle očekávání - v útlumu. Se slabou bytovou výstavbou můžeme počítat i v dalších měsících," uvedl Dufek. "Stavebnictví bude v příštích měsících těžit z dokončování rozdělaných zakázek, nicméně asi musí prozatím počítat se slabším přísunem zakázek nových," dodal.

Orientační hodnota staveb povolených v květnu činila 40,2 miliardy korun a meziročně tak vzrostla o 14,2 procenta. U nové výstavby vzrostla orientační hodnota stavebních povolení na 28,9 miliardy korun, což je nárůst o 26,9 procenta.

Změnou dokončených staveb by měly vzniknout stavby v hodnotě 11,3 miliardy korun, tedy o 9,1 procenta meziročně méně. "Růst orientační hodnoty povolených staveb byl důsledkem především povolení finančně nákladných staveb dopravní infrastruktury, nových staveb pro energetiku a fotovoltaických elektráren," uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 4,2 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,8 procenta a činila 26.889 koruny.

V evropské sedmadvacítce se podle údajů Eurostatu stavební produkce v dubnu meziročně snížila po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 4,3 procenta. Pozemní stavitelství kleslo o 4,9 procenta a inženýrské stavitelství se snížilo o 0,8 procenta.


autor:ČTK



Rubriky článků