Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Budoucí ministr pro místní rozvoj připouští zrušení fondu bydlení

8. 7. 2010

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) zřejmě nečeká dlouhá budoucnost. Poté, co nesouhlas s jeho existencí vyslovil v nedělní televizní debatě kandidát na post ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09), se fondu nezastal ani pravděpodobný budoucí ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).


ilustrační foto

"My obecně říkáme, že otázka fondů je velice sporná, takže nejsme (s Kalouskem) úplně v rozporu," řekl dnes ČTK Jankovský. S ohledem na svůj pobyt v zahraničí se nechtěl pouštět do podrobností. Kalousek ale již avizoval, že bude o zrušení některých státních fondů včetně SFRB usilovat.

Vedle fondu rozvoje bydlení vadí Kalouskovi Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který hospodaří s násobně většími prostředky. Oba fondy označil možný nový ministr financí za vředy na hospodaření státu.

SFRB mimo jiné dotuje rekonstrukce panelových domů, jeho rozpočet pro letošek je navržen s výdaji 3,5 miliardy korun. Proti zrušení fondu bydlení se postavili sociální demokraté a komunisté. ČSSD tvrdí, že případné zrušení fondu utlumí investice do oprav bytů a domů.

Z fondu dopravy se financuje výstavba a rekonstrukce silnic, železnic a vodních cest. Letos má fond v rozpočtu necelých sto miliard korun. Proti zrušení fondu dopravy se postavil odcházející ministr dopravy Gustav Slamečka. Podle něj se SFDI nadprůměrně daří získávat prostředky z evropských fondů, a zrušením SFDI by tak stát neušetřil.



autor ČTK



Rubriky článků