Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Nedobrovolných dražeb bytů s nesplácenou hypotékou přibývá

2. 7. 2010

V Česku přibývá lidí, kteří kvůli neschopnosti splácet hypotéku přicházejí o své byty a domy. V prvním pololetí se počet nedobrovolných dražeb meziročně více než zdvojnásobil. Dražba přitom ještě nemusí pokrýt dluhy, protože cena často nepokryje závazek bance, píší dnešní Hospodářské noviny.


ilustrační fotoList píše, že podle odborníků nedobrovolné prodeje vyvrcholí v příštím a přespříštím roce. "Na trhu tak od příštího roku přibudou stovky dražených nemovitostí," řekl Jiří Nevšímal, obchodní ředitel společnosti Naxos, pro kterou dnes nedobrovolné dražby představují jednu ze stěžejních činností.

Prodej nemovitosti přitom ještě nemusí znamenat konec dluhům, protože cena za prodej je často nižší než závazek k bance. Rozdíly mohou jít až do desítek procent. Česká spořitelna uvádí rozdíl v průměru 25 procent, ale při nedobrovolných dražbách se stává, že se nemovitost prodá i za padesát procent tržní ceny. Situaci zhoršuje pokles cen nemovitostí, který v řadě případů činil až 20 procent.

Hypotéky tvoří největší část dluhu českých domácností. Jejich zadluženost podle ve středu zveřejněných údajů poprvé překročila bilion korun, přitom na úvěrech za bydlení domácnosti dluží téměř 700 miliard korun. Podle statistik centrální banky z toho vyplývají problémové úvěry za téměř 21 miliard korun.

Česká spořitelna v první půli roku uskutečnila 130 nedobrovolných dražeb, asi o třicet více než loni ve stejném období. Téměř vždy byl předmětem nedobrovolné dražby byt nebo rodinný dům vlastněný fyzickou osobou.

Za celou republiku se počet nedobrovolných veřejných dražeb více než zdvojnásobil. Od začátku letošního roku do poloviny června se uskutečnilo 282 dražeb, zatímco loni ve stejném období to bylo 129 případů, píší HN s odvoláním na údaje serveru centralniadresa.cz. Z toho podle Nevšímala tvoří nemovitosti z nesplácených hypoték nadpoloviční většinu.

Podle ředitele Raiffeisenbank Lubora Žalmana vyvrcholí počet nedobrovolných dražeb domů a bytů v letech 2011 a 2012. Podle zástupců dražebních společností jsou nedobrovolné dražby častější v oblastech s vyšší nezaměstnaností, píší HN.



autor ČTK



Rubriky článků