Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

EU podpoří na severu Moravy 203 miliony Kč zoo, muzea a kostely

28. 6. 2010

Evropská unie podpoří v Moravskoslezském kraji dalších šest projektů v oblasti cestovního ruchu. Dotaci v celkové výši 203 miliony korun si rozdělí ostravská zoologická zahrada, muzea v Bílovci a Opavě a také trojice kostelů v Krnově, Štramberku a Hodslavicích. ČTK to sdělil Michal Sobek z Regionální rady Moravskoslezsko, která evropské peníze v kraji rozděluje.ilustrační foto



Zoologická zahrada Ostrava může díky dotaci 67,6 milionu korun postavit návštěvnické centrum se střediskem ekologické výchovy. Stavba nové budovy za téměř 80 milionů Kč začne pravděpodobně už v letošním roce, první návštěvníky přivítá na začátku roku 2012. Součástí centra bude například expozice o životním prostředí, konferenční prostory i restaurace. Evropské peníze pomohou vytvořit také nový orientační systém v zoo.
Slezské zemské muzeum v Opavě získalo dotaci přesahující 98 milionů korun na vnitřní rekonstrukci a modernizaci výstavní budovy. Třetí největší muzeum v České republice v ní vytvoří novou interaktivní expozici, která představí historii, kulturu a přírodu Slezska a severní Moravy.
Součástí rekonstruovaného muzea bude mimo jiné speciální muzejní část pro děti, konferenční a vzdělávací místnost či úschovna kol a kočárků. Nově bude muzeum dostupné i handicapovaným lidem. "Návštěvníci si budou moci projít unikátní encyklopedii Slezska a prohlédnout si i řadu nevystavených exponátů ve virtuálním katalogu," uvedl ředitel muzea Antonín Šimčík s tím, že investice za 108 milionů by měla být ukončena na jaře 2012.
Také Muzeum v Bílovci na Novojičínsku se díky dotaci 18 milionů Kč dočká rekonstrukce historické budovy a rozšíření expozice. Do muzejní budovy se poté přesune městské informační centrum, čímž se i prodlouží otevírací doba v muzeu. "Nové zázemí a služby se přizpůsobí rodinám s dětmi, zahraničním turistům, ale i školákům, cyklistům a handicapovaným lidem," upřesnil celkovou investice za 20 milionů Sobek.
Kostel sv. Benedikta v Krnově na Bruntálsku se dočká revitalizace, po níž bude zpřístupněna jeho sakristie s hodnotnými freskami. Tamní římskokatolická církev získala z EU dotaci přesahující devět milionů korun, díky níž také rozvine takzvanou církevní turistiku. Pro návštěvníky připraví čtyřjazyčnou multimediální prezentaci a nabídne elektronickou rezervaci návštěv. Celý projekt si vyžádá téměř deset milionů Kč.
Další dvě římskokatolické farnosti, ve Štramberku a Hodslavicích na Novojičínsku, získaly každá 5,1 milionu Kč na obnovy tamních dřevěných kostelů a jejich okolí. Revitalizace štramberského kostela sv. Kateřiny, který je kulturní památkou, si vyžádá 5,6 milionu Kč. Podobné náklady jsou i na obnovu hodslavického kostela sv. Ondřeje.
"Cílem dotovaných projektů je přivábit návštěvníky a turisty pomocí modernějšího zázemí a lepších služeb. Podpora z regionálního operačního programu (ROP) je zacílena na rozvoj turistických atraktivit a kulturních památek nekomerčního charakteru," uvedl člen výboru regionální rady Jiří Vzientek.
Z ROP Moravskoslezsko byly už dříve podpořeny téměř čtyři desítky projektů v cestovním ruchu. Celková výše dotace dosáhla k téměř 840 milionům korun.



autor ČTK



Rubriky článků