Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Transakce na realitním trhu se loni propadly o 46 pct

25. 6. 2010

Transakce na realitním trhu v České republice loni zaznamenaly meziroční propad o 46 procent a činily 512 milionů eur (13,2 miliardy korun). Poptávka po nemovitostech klesla téměř ve všech segmentech tohoto trhu, včetně bytů, skladů či kanceláří. Vyplývá to ze zprávy Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) Trend Report 2010.


ilustrační foto
Pro letošní rok však ARTN očekává určité oživení na investičním trhu. V roce 2010 bude více transakcí, a bude i větší objem, uvedla prezidentka ARTN Zdeňka Klapalová. V posledním půlroce trh zaznamenal určité oživení. Může za to mimo jiné větší důvěra investorů i dobrá situace bank působících v ČR.

Realitní trh výrazným způsobem poznamenal nedostatek financí, a to jak u finančních zdrojů na dlouhodobější úvěry včetně hypoték, tak z hlediska nedostatečného množství volných peněz na mezibankovní trhu. "I nadále částečně přetrvává nedůvěra bank v půjčování peněz na mezibankovním trhu a banky drží vysoké likvidní a rizikové přirážky," píše se ve zprávě. Viceprezident ARTN a generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil podotkl, že úrokové sazby hypoték pro občany by v budoucnosti měly zůstat na stejné úrovni.

Výrazný pokles poptávky podle zprávy loni zaznamenal trh s byty a domy. Snížila se nabídka, pozastavily se přípravy a realizace nových projektů. Klesly i ceny, a to zejména u panelákové zástavby v neatraktivních lokalitách a také u developerských projektů. Další pokles cen se však zřejmě nedá očekávat. "Pokud se ekonomika bude vyvíjet plynule, budou ceny spíše stagnovat," poznamenal spoluautor zprávy Jan Frait z ČNB.

Se zpožděním se krize projevila také na trhu s kancelářskými prostorami. Zatímco v roce 2008 dosáhla nabídka rekordní úrovně 284.000 m2, v roce 2009 klesla na 163.000 m2. I v roce 2010 je v Praze odhadováno dokončení rekordně nízkého objemu kancelářských ploch, v roce 2011 bude výstavba omezena.

Poklesu neodolal ani trh s maloobchodními prostory. Změna spotřebitelského chování způsobila, že se tempo expanze obchodů v letech 2008-2010 zpomalilo a dokončeny byly jenom projekty nastartované v období růstu. Rostoucí počet prodejen i obchodních center se navíc podle ARTN potýká se ztrátou či odchodem nájemců.

Prakticky na nulu se s počtem nově zahajovaných staveb v roce 2009 dostal trh průmyslových a skladových nemovitostí. Loni přesáhla celková nájemní aktivita 394.000 m2 pronajaté ploch, což představuje meziroční pokles o 42 procent. Téměř čtvrtinu pronajatých ploch tvořily obnovené smlouvy. Letos je však už vidět oživení, když za prvních šest měsíců letošního roku bylo pronajato tolik ploch, jako loni, uvedla ARTN.



autor ČTK



Rubriky článků