Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ceny bytů od roku 2011 pravděpodobně opět porostou

18. 6. 2010

Ceny bytů můžou od roku 2011 opět růst. Počítá s tím nejpravděpodobnější základní scénář České národní banky v dnes zveřejněné Zprávě o finanční stabilitě. Za rok 2009 ceny bytů podle ČNB klesly zhruba o 14 procent. Důvodem byl propad české ekonomiky a zhoršení situace na trhu práce."V nepříliš pravděpodobných zátěžových scénářích Návrat recese a Ztráta důvěry pak může dojít v reakci na zhoršení makroekonomických fundamentů k dalšímu poklesu cen bytů o zhruba osm procent, resp. 16 procent v horizontu jednoho roku," uvedla centrální banka.


ilustrační foto

Pokles cen bytů byl v Česku slabší než v zahraničí. Například v USA bydlení zlevnilo od cenového vrcholu v roce 2006 o 33 procent, ve Velké Británii byly loni ceny proti svým maximům nižší až o 19 procent, v Irsku o 29 procent. Přesto loňské zlevnění už může být podle bankéřů dostatečné.

Z pohledu celé poslední dekády ceny bytů v Česku podle ČNB rostly výrazněji než za hranicemi. Tuzemský růst cen z let 2006-2008 je totiž možné přisoudit sbližování českého hospodářství s Evropskou unií a k přibližování cenám běžným v zahraničí. Na druhou stranu byl podle zprávy růst cen bytů v Česku ve vztahu k výši průměrné mzdy stále vysoký.

Developerské firmy reagovaly na tržní situaci snížením počtu zahajovaných bytů. "Stále ovšem přetrvává vysoká míra rozestavěnosti a prodlužuje se doba prodeje bytů," konstatuje ČNB.

autor:ČTK



Rubriky článků