Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Změny v DPH můžou podle developerů zdražit byty

11. 6. 2010

Případné zavedení jednotné sazby daně z přidané hodnoty (DPH) může zdražit nové byty. Velké developerské firmy nevylučují, že by novou sazbu promítly do koncových cen pro zákazníky. Vyplývá to z dnešního zjištění ČTK mezi hlavními pražskými developery. Na byty s plochou do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů čtverečních se nyní vztahuje snížená sazba DPH ve výši deseti procent.



ilustrační fotoÚvahy o zavedení jednotné sazby DPH ve výši 19 procent souvisí s plánovanou reformou penzijního systému. Její parametry představila ve středu takzvaná Bezděkova komise, poradní expertní sbor ministra financí a ministra práce a sociálních věcí.

"Pokud by došlo ke zvýšení DPH, tak bychom museli ke změnám v cenách bytů přistoupit," řekla ČTK mluvčí společnosti Finep Petra Kopecká. Podobně se vyjádřily Central Group, Skanska a Ekospol. Podle analytičky Central Group Veroniky Ježkové jsou problémem hlavně aktuální nízké ceny bytů, které developerům brání v zahrnutí sjednocených sazeb daně do cen. "Pokud bychom takové zvýšení DPH nepromítli do konečných cen, realizovali bychom projekty v podstatě bez zisku, v některých případech dokonce ze ztrátou," uvedl mluvčí společnosti Ekospol Karel Zeman.

Investiční konzultant poradenské společnosti King Sturge Dušan Šťastník považuje za pravděpodobné, že v případě sjednocení sazeb DPH se budou lidé snažit byty nakoupit ještě za původní výhodnější ceny. "Trh zažije podobný šok jako oznamované zvýšení DPH v průběhu roku 2007, ke kterému došlo od 1. ledna 2008," řekl. V konečném výsledku by to prý ale pro trh být výhra nemusela. "I když by dočasné a víceméně umělé zvýšení poptávky rezidenčnímu trhu jistě pomohlo, otázkou je, zda by se díky předzásobení poptávky po vlastním zvýšení DPH trh nepropadl ještě více," upozornil odborník.

Dalšího propadu se bojí také developeři. "Vyšší DPH by zásadním způsobem ovlivnilo poptávku po bydlení a do značné míry zkomplikovalo jeho další výstavbu. A to naneštěstí v době, kdy se trh pomalu vzpamatovává z dopadů finanční krize," soudí ředitelka odboru prodeje a marketingu Skansky Naděžda Ptáčková.

Podle Šťastníka z King Sturge by se navíc mohly začít rozevírat cenové nůžky mezi staršími a novými byty. Prodej bytů nebo budov podléhá DPH pouze do tří let od vydání kolaudačního souhlasu nebo v případě dřívějšího data od vlastního zahájení užívání, sdělil ČTK odborník na nemovitostní právo právní kanceláře Salans Juraj Alexander. Po uplynutí tří let se již DPH na prodej bytu nevztahuje.



autor:ČTK


Rubriky článků