Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

ČSÚ: Stavebnictví v dubnu zmírnilo pokles na 15,3 procenta

8. 6. 2010

České stavebnictví v dubnu zmírnilo ve stálých cenách meziroční pokles na 15,3 procenta po březnovém revidovaném snížení výkonu o 17 procent. Po očištění od sezónních vlivů vzrostla stavební výroba proti březnu o 4,8 procenta. Celkový počet zahájených bytů v dubnu vzrostl meziročně o 1,6 procenta na 2771 bytů. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Zatímco průmysl se už vzmáhá, stavebnictví zůstává i nadále v útlumu. Chybí zakázky, situaci komplikovalo i mizerné počasí," komentoval aktuální výsledky analytik ČSOB Petr Dufek.

Počet zahájených bytů v bytových domech se v dubnu ve srovnání s minulým rokem zvýšil o 20,4 procenta. Podle statistiků i analytika růst ovlivnila nízká srovnávací základna z dubna 2009, kdy počet zahájených bytů v bytových domech klesl o 50 procent. Počet dokončených bytů během letošního dubna meziročně vzrostl o 18,4 procenta na 2891 bytových jednotek. Rostoucí počet dostavěných bytů je podle Dufka výsledkem dřívější vysoké rozestavěnosti.

Nízká srovnávací základna z loňského dubna ovlivnila také růst orientační hodnoty povolených staveb z letošního dubna. Zvýšila se o 45,9 procenta na 37,4 miliardy korun. Roli podle ČSÚ hrála také povolení finančně nákladných staveb dopravní infrastruktury, výrobních budov a fotovoltaických elektráren. Počet vydaných stavebních povolení se ale v dubnu meziročně snížil o 3,6 procenta, stavební úřady jich vydaly 9130.

Produkce v pozemním stavitelství klesla v dubnu ve srovnání se stejným loňským měsícem o 15,5 procenta. Výkon inženýrského stavitelství se snížil o 14,7 procenta.

Právě výstavba infrastruktury je podle analytika ČSOB v době útlumu výstavby budov nadějí pro stavaře. Její naplnění bude ovšem podle něj závislé na dostatku peněz z veřejných zdrojů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v dubnu meziročně snížil o 4,3 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců klesla o 1,3 procenta na 30.404 korun.

V Evropské unii klesla stavební výroba v březnu po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 2,4 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 1,3 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 4,2 procenta.


autor ČTK



Rubriky článků