Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Trh komerčních nemovitostí bude letos v ČR stabilní

25. 5. 2010

Na tuzemském trhu podnikatelských nemovitostí jako jsou například kanceláře nebo obchodní centra letos pravděpodobně oživení nenastane. Další propad už ale nehrozí, ceny komerčních realit se totiž již stabilizovaly. Na konferenci Czech Real 2010 to dnes řekla prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a ředitelka realitní poradenské společnosti Knight Frank Zdeňka Klapalová.


"Ráda bych řekla, že bude oživení, ale nemůžu to potvrdit, čísla ovšem naznačují stabilizaci," uvedla expertka. Oživení podle ní může nastat jen v okamžiku, až se začne dařit domácí i evropské ekonomice.

Novým trendem na kancelářském trhu je v Česku podle odbornice významné zvýšení podílu takzvaných renegociací, tedy obnovených nájemních smluv stávajících nájemců, ale za nových, často výhodnějších podmínek. Zatímco v prvním čtvrtletí 2009 se podle čísel Knight Frank podílely renegociace na celkovém objemu uzavřených transakcí v Praze ze čtyř procent, za letošní první tři měsíce to už bylo 63,5 procenta.

Klapalová očekává, že v Praze se bude letos mírně zvyšovat objem prázdných kanceláří bez nájemců. Podobný trend ale prý existuje v celé Evropě. Podle sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum činila v letošním prvním čtvrtletí neobsazenost v hlavním městě 11,8 procenta. Roste prý takzvaná druhotná neobsazenost, kdy nájemce sice za kanceláře stále platí, ve skutečnosti je už ale nevyužívá.

ilustrační foto


autor ČTK



Rubriky článků