Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavební odborníci vytvořili nový systém certifikace budov v ČR

24. 5. 2010

Stavební odborníci z pražského Českého vysokého učení technického (ČVUT) a dalších tuzemských institucí připravili nový systém pro certifikaci budov v Česku. Stavby bude posuzovat mimo jiné z hlediska ekologie a ekonomiky provozu. Na dnešní konferenci České rady pro šetrné budovy ho představil proděkan Fakulty stavební ČVUT Petr Hájek a jeho spolupracovník Antonín Lupíšek.


ilustrační fotoSystém s názvem SBTool CZ vychází z nástroje, který se už používá v zahraničí. Vývoj tuzemské verze systému přizpůsobené českým podmínkám trval několik let. Stavby hodnotí nejen z ekologických, energetických či ekonomických hledisek, ale zohledňuje také například bezpečnost v okolí budovy nebo možnost obyvatel z okolní zástavby najít dostatek míst pro relaxaci.

Množství kritérií má zabezpečit posouzení stavby ze všech úhlů pohledu. Odborníci si od jednotného systému hodnocení staveb mimo jiné slibují, že se zvýši jejich hodnota a budou atraktivnější pro investory.

Tuzemský systém nyní čeká na mezinárodní akreditaci. Na konci června má být v Česku spuštěna certifikace obytných budov, na podzim kancelářských staveb. Do budoucna se počítá také například s hodnocením objektů ve školství. Certifikáty bude udělovat Technický a zkušební ústav stavební Praha. Kolik se za ně bude platit, ještě není jasné.

Tuzemská kritéria pro přidělení certifikátu jdou nad rámec platné legislativy. "Při vývoji systému jsme zohledňovali také to, co lze v České republice udělat nad rámec platných standardů," řekl Lupíšek.

Certifikace SBTool CZ bude hodnotit budovy na škále od nuly do desítky. Nula se týká standardních budov, které splňují všechny zákonné normy, ale už nic navíc. Pětku získají nadstandardní stavby s vysokou kvalitou. Desítka už bude jen pro objekty, které při stavbě a provozu budou používat zásadně jen nejmodernější materiály a nejlepší technologie dostupné v příslušném okamžiku, a to bez ohledu na jejich cenu.

"Chceme stavební průmysl a výstavbu posunovat ke stále lepším technologiím, aby jejich masovějším nasazením došlo časem k jejich zlevnění," poznamenal odborník z ČVUT.

V zahraničí existuje řada dalších certifikačních systémů. Liší se od sebe hlavně metodikou a kritérii pro hodnocení staveb. Jsou to například britský systém BREEAM, americký LEED, německý DGNB nebo certifikace GreenBuilding platná pro Evropskou unii. Některé stavby v Česku už přitom mezinárodní certifikáty získaly. Například kancelářská budova Nordica v Ostravě získala certifikát GreenBuilding, sídlo ČSOB v Praze-Radlicích má certifikaci LEED.

V Česku od roku 2009 existuje způsob hodnocení energetické náročnosti staveb určený zákonem. Všechny nové budovy nebo rekonstrukce staveb s podlahovou plochou nad 1000 metrů čtverečních musí mít takzvaný průkaz energetické náročnosti budov. Z certifikátu lze zjistit, jak si konkrétní budova z hlediska energetické náročnosti vede.



autor ČTK



Rubriky článků