Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Developeři budou muset dál zlevňovat byty

16. 5. 2010

Pokud se prodeje nových bytů v Praze významně nezlepší, budou muset mnohé developerské firmy dále zlevnit byty. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle.



"Budoucí vývoj cen je závislý zejména na aktivitách na straně poptávky, jež je sama závislá na snadném přístupu k hypotékám. Pokud nedojde k výraznému zlepšení prodejů, bude u mnoha projektů nutný další pokles cen," uvedli odborníci.

Na trhu s byty podle Jones Lang LaSalle v hlavním městě dále trvá přesycenost. Navíc vzhledem k nízkým prodejům a horšímu přístupu k úvěrům na výstavbu je vysoce nepravděpodobné, že by stavitelé na trhu představili větší množství nových projektů, uvedla firma.

Poptávka se ale nezvýší dříve, dokud nebudou dostupnější hypotéky a bydlení samotné. Tuzemské banky podle údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) poskytly za první čtvrtletí letošního roku občanům hypoteční úvěry v objemu 16 miliard korun. V meziročním srovnání počtu hypoték to znamená pokles o sedm procent. Přetrvávající pokles trhu podle MMR způsobila vyčkávací strategie na straně kupujících i prodávajících, obavy ze zadlužování a nedostatečné přizpůsobení cen na trhu.

Developerské firmy tak podle Jones Lang LaSalle budou letos pokračovat ve snižování nabídky. To potvrzují i čísla Českého statistického úřadu. Podle nich se počet zahájených bytů v Praze v prvním čtvrtletí 2010 meziročně propadl o 67 procent na 330 jednotek.

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor:ČTK



Rubriky článků