Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Březnové statistiky naznačují mírné oživení české ekonomiky

14. 5. 2010

Březnové hospodářské statistiky, které zveřejnil Český statistický úřad, naznačují mírné zlepšení české ekonomiky, ale nedávají jednoznačný obraz silnějšího oživení. Zatímco průmyslová výroba a maloobchodní tržby v březnu meziročně vzrostly, stavebnictví dále klesalo, i když mírnějším tempem. V březnu se meziročně snížil přebytek zahraničního obchodu. Ani komentáře analytiků nejsou jednoznačně optimistické.


Průmyslová výroba po únorovém sedmiprocentním růstu vzrostla v březnu meziročně o 10,2 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dnů je růst osmiprocentní. Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce vzrostla meziročně o 7,5 procenta. K vzestupu nejvíc přispěl růst výroby motorových vozidel, který byl za březen téměř 25procentní, zatímco za celé čtvrtletí vzrostl bezmála o 36 procent. Hodnota nových zakázek se ve vybraných průmyslových odvětvích v březnu meziročně zvýšila o 15,8 procenta, zakázky za první letošní tři měsíce meziročně vzrostly o 9,6 procenta.

Podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky začíná český průmysl těžit z oživování ekonomiky především v Německu. Růst o 10,2 procenta podle něj překonal tržní očekávání. "Že by se nemuselo jednat pouze o jednorázový výkyv ukazuje statistika nových objednávek, které rostou dvouciferným tempem," dodal Vejmělek.

České stavebnictví v březnu dál klesalo, ale meziroční pokles zmírnilo na 18,3 procenta po únorovém snížení o 23,6 procenta. Za celé první čtvrtletí se české stavebnictví propadlo o 22 procenta. Počet zahájených bytů v březnu meziročně klesl o 23,4 procenta na 2368 bytů, ale proti únoru jde o zlepšení. Podle ředitelky oddělení auditu společnosti KPMG Česká republika Blanky Dvořákové bude další vývoj stavebnictví záviset především na intenzitě oživení v privátním sektoru a na schopnosti veřejných rozpočtů získat finanční prostředky pro další rozvoj infrastruktury. Analytička Komerční banky Kamila Fialová očekává za celý letošní rok pokles odvětví o čtyři procenta.

Maloobchodní tržby po 17měsíčním poklesu v březnu poprvé vzrostly, bez sezónního očištění růst dosáhl 3,9 procenta a podílel se na něm hlavně vyšší počet pracovních dnů a oživení prodeje automobilů. Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v březnu zvýšily meziměsíčně reálně o dvě procenta a meziročně byly vyšší o půl procenta. Po očištění pouze o pracovní dny vzrostly tržby o 1,6 procenta.

Analytici komentující maloobchodní tržby nejsou příliš optimističtí. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka jsou maloobchodní tržby ve srovnání s předkrizovou situací stále velmi nízké. Petr Dufek z ČSOB upozornil, že nezaměstnanost zůstává vysoká a mzdy reálně neporostou. Dokud se nezlepší vyhlídky ekonomiky a nálada spotřebitelů, budou při nákupech opatrní, řekl Dufek.

Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem 18,3 miliardy korun, což je meziročně o 2,7 miliardy méně. Vývoz podle předběžných výsledků vzrostl o 12,7 procenta a dovoz o 15,8 procenta, což ovlivnila zejména zhoršená bilance obchodu s polotovary a materiály. Vývoz roste nepřetržitě pátý měsíc za sebou, dovoz od letošního ledna. Obrat zahraničního obchodu dosáhl v březnu 420,8 miliardy korun, což byla nejvyšší hodnota od října 2008; přiblížil se zároveň nejvyššímu březnovému obratu v historii České republiky v roce 2007, kdy byl jen o jednu miliardu korun vyšší.

Analytici Helena Horská z Raiffeisenbank a Jan Vejmělek z Komerční banky se shodují, že data zahraničního obchodu ukazují oživení aktivity v českém hospodářství. Vejmělek letos očekává zhoršení zahraničního obchodu z loňského rekordního přebytku ve výši 151,5 miliardy korun na 100,8 miliardy korun.

Zahraniční obchod by měl v prvním čtvrtletí přispět k meziročnímu růstu hrubého domácího produktu téměř jedním procentním bodem, uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Za celý rok počítá s přebytkem obchodní bilance na úrovni 180 miliard korun.



autor ČTK



Rubriky článků