Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

ČSÚ: Stavebnictví v březnu zmírnilo pokles na 18,3 pct

10. 5. 2010

České stavebnictví v březnu zmírnilo meziroční pokles na 18,3 procenta po únorovém snížení o 23,6 procenta. Počet zahájených bytů v březnu meziročně klesl o 23,4 procenta na 2368 bytů, je to ale také lepší výsledek než v únoru. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.


ilustrační fotoPo očištění od vlivu počtu pracovních dnů kleslo stavebnictví v březnu o 19,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se snížila o 20,7 procenta, výkon inženýrského stavebnictví klesl o 11,1 procenta.

Za celé první čtvrtletí se české stavebnictví propadlo o 22 procent. Inženýrské stavitelství zaznamenalo za první tři měsíce meziroční pokles o 6,4 procenta, produkce pozemního stavitelství se snížila o 26,9 procenta.

"Inženýrské stavitelství vykazuje akcelerující útlum, který je důsledkem silného úbytku zakázek - největším zákazníkem je v této oblasti veřejný sektor, který se sám potýká s neutěšenou finanční situací," uvedla analytička Komerční banky Kamila Fialová. Nepříznivě se podle ní bude nadále vyvíjet i pozemní stavitelství, do kterého patří hlavně výstavba budov.

"Další vývoj bude záviset především na intenzitě oživení v privátním sektoru a na schopnosti veřejných rozpočtů získat finanční prostředky pro další rozvoj infrastruktury, ať už z fondů EU nebo v rámci spolupráce soukromého a veřejného sektoru," soudí ředitelka v oddělení auditu společnosti KPMG Česká republika Blanka Dvořáková. Fialová z Komerční banky očekává za celý letošní rok pokles odvětví o čtyři procenta.

České stavební firmy podle posledního průzkumu společnosti CEEC Research odhadují letošní pokles odvětví na pět procent. Za hlavní omezení růstu uvádějí stavaři hlavně nedostatek zakázek.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se v březnu meziročně snížil o 5,6 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto pracovníků meziročně vzrostla o 3,4 procenta na 27.117 korun.

Počet vydaných stavebních povolení se v březnu 2010 meziročně snížil o 6,3 procenta, stavební úřady jich vydaly 8839. Orientační hodnota povolených staveb činila v březnu 30,8 miliardy korun a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 klesla o 9,2 procenta.

Podle ředitele sekce produkčních statistik ČSÚ Josefa Vláška se do počtu povolených staveb a hodnoty zakázek promítla také výstavba fotovoltaických elektráren a bioplynových stanic. "Pokles je tak ve skutečnosti ještě výraznější," řekl na dnešní tiskové konferenci. Pokles zakázek a vydaných povolení podle Vláška naznačuje, že výkon stavebnictví se bude nadále snižovat.

Podle údajů Eurostatu stavební produkce v letošním únoru v Evropské unii meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 10,2 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 10,4 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 5,9 procenta.



autor ČTK



Rubriky článků