Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ceny bytů v Česku podle realitních serverů dále klesají

5. 5. 2010

Informace přicházející z tuzemského realitního trhu hovoří o pokračujícím poklesu cen bytů. Podle serveru realitycechy.cz, který sleduje ceny více než 67.000 nemovitostí, je aktuální průměrná cena bytu v Česku 1,7 milionu korun. To je asi o 14 procent méně než v lednu. O pokračujícím poklesu cen bytů v dnešní tiskové zprávě hovoří i server Realitymix.cz, který má v nabídce 130.000 realit.


Nejvýraznější pokles cen nastal podle webu Realitymix.cz v Praze. Metr čtvereční tam v dubnu stál v průměru 58.666 korun, což je o 7,2 procenta méně než v lednu. "Pražské ceny jsou jednoznačně nejvyšší v celé ČR a stále zde existoval prostor pro zlevňování. Dalším důvodem pak je, že na počátku roku sáhli někteří developeři k dalším slevám nabízených bytů, dolů šly i ceny starších nemovitostí," uvedl ředitel portálu Jan Štěp.

ilustrační fotoNejnovější čísla Českého statistického úřadu se v oblasti cen bytů týkají prvního čtvrtletí 2010. Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2009 se od ledna do března snížily podle statistiků o 1,3 procenta. V Praze nabídkové ceny bydlení klesly o 0,7 procenta. V mimopražských regionech se snížily o 1,8 procenta.

Pod hranicí 20.000 korun za čtvereční metr je podle serveru Realitymix.cz Ústí nad Labem a Ostrava. Nad 30.000 korun za metr čtvereční se naopak za byt průměrně v dubnu platilo kromě Prahy také v Karlových Varech a Brně.

V cenách tržního nájemného jsou podle stránek Realitymix.cz v tuzemských městech mnohem menší rozdíly, než je tomu u prodejních cen bytů. Za nejběžnější byt o 60 metrech čtverečních bylo nejvyšší komerční nájemné v dubnu v Praze, kde se za něj měsíčně v průměru platilo 12.992 korun. Za nejmenší částku bylo možné pořídit pronájem stejně velkého bytu v Ostravě, který tam za měsíc stojí kolem 8573 korun.



autor ČTK



Rubriky článků