Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Slovenská IN Group kupuje distributora stavebních hmot Rabat ČR

2. 5. 2010

Slovenská skupina IN Group kupuje českého distributora stavebních hmot a materiálů Rabat. IN Group už požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o souhlas s transakcí, na jejímž základě získá stoprocentní podíl ve firmě. ČTK to zjistila z elektronické databáze antimonopolního úřadu.


ilustrační foto"K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti distribuce a prodeje stavebních materiálů a hmot," uvedl úřad. Transakci posuzuje úřad ve zjednodušeném zkráceném řízení, které zahájil minulý týden, rozhodnout by mohl do 20 dnů.

Pokud úřad obecně zjistí nějaké zásadnější potíže, například stížnosti konkurentů, může lhůtu na verdikt prodloužit. Teoreticky může fúzi i zastavit, v posledních letech se to ale nestalo. Může ale také dospět k závěru, že fúze nepodléhá jeho svolení.

Rabat byl dosud ryze českou firmou se čtyřmi majiteli, z nichž každý měl zhruba čtvrtinový podíl. Loni dosáhla firma tržeb 1,24 miliardy korun, což je meziročně zhruba o čtvrtinu méně. Dosáhla zisku necelých 200.000 korun, o rok dříve to bylo 9,4 milionu Kč. Podle svých webových stránek je firma jednou z největších na trhu a zásobuje v ČR zhruba 300 prodejen se stavebním materiálem.

Slovenskou IN Group tvoří firmy z oblasti stavebnictví, výroby stavebních prefabrikovaných prvků, prodeje stavebních materiálů a také strojírenské výroby zejména pro chemický a energetický průmysl.

V Česku je skupina zastoupena společností Stavmat IN, zabývající se rovněž prodejem stavebních hmot a materiálů. Tržby společnosti Stavmat IN dosáhly předloni 1,19 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o zhruba dvě procenta. Předloni firma zaznamenala ztrátu 1,5 milionu korun, o rok dříve naopak dosáhla zisku 7,4 milionu korun.



autor ČTK



Rubriky článků