Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Trh s byty dále vázne, přibývá dokončených, ale prázdných bytů

26. 4. 2010

Prodeje nových bytů v Česku stále váznou. Doby, kdy developerské firmy prodávaly byty ještě před dokončením, jsou už dávno pryč. V některých regionech je až třetina novostaveb stále bez kupce, v celé republice jde řádově o tisíce bytů. V určitých projektech může trvat až roky, než nové byty najdou svého majitele. Vyplývá to ze zjištění ČTK mezi realitními firmami v krajích.

ilustrační foto"Mimo Brno je situace velmi složitá a v některých dokončených projektech je až 30 procent neprodaných bytů, v Brně to bude do deseti procent," řekl ČTK k situaci na jižní Moravě Marcel Prát ze společnosti Across Reality. Kolem třetiny prázdných bytů je v některých projektech v novostavbách také na Vysočině, ve Zlínském kraji je to kolem 20 procent. V Praze může být podle analytika poradenské společnosti King Sturge Ondřeje Novotného prázdných kolem 3000 nových bytů.

Spolumajitel karlovarské realitní kanceláře Recom Reality a viceprezident Asociace realitních kanceláří ČR Ivan Žikeš soudí, že například v případě prázdných bytů v Karlovarském kraji hrozí, že byty zůstanou neobsazené i několik let. "Kupce odrazuje hlavně vysoká cena," uvedl.

Hospodářská krize přiměla mnohé developery k odložení zvláště větších projektů. Například v Plzeňském kraji se nyní staví maximálně jeden, dva domy s 50 byty ve větších městech a dokončují se domy rozestavěné v době před krizí.

Stagnaci na bytovém trhu podle některých názorů způsobuje také obtížnější přístup k hypotékám. "Před dvěma lety dostalo bez problémů hypotéku devět z deseti klientů, v současnosti na ni většina nedosáhne. Banky požadují vyšší spoluúčast, stoprocentní hypotéky téměř nedávají," uvedl Jaromír Grégr ze společnosti Reality Grégr působící na Písecku.

Nabídkové ceny bytů v Česku podle posledních údajů Českého statistického (ČSÚ) úřadu pokračovaly také v prvním čtvrtletí v dalším poklesu. Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2009 se od ledna do března snížily o 1,3 procenta.

Odborníci ale současně uvádí, že nabídkové ceny se liší od konečných cen, které kupující skutečně zaplatí. V případě cen, za které se nakonec nemovitosti na trhu skutečně prodají, mají statistici dosud k dispozici jen odhady za první dvě čtvrtletí 2009. Od dubna do června loňského roku se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížily v Česku o 8,6 procenta. V Praze realizované ceny bydlení klesly o 6,3 procenta, mimo hlavní město o 9,7 procenta.

Zatímco v Praze některé developerské firmy již přestávají maskovat zlevnění bytů za akční slevy a bonusy, v některých regionech se prý dosud ceny stavitelů příliš nezměnily. "Krize se projevila zejména v poklesu cen ve starší zástavbě, developeři na ni moc nereagovali," řekl ČTK majitel liberecké společnosti Patria Reality Pavel Hála.

Počet zahájených bytů v únoru podle nejnovějších čísel ČSÚ poklesl meziročně o 33,2 procenta na 1829 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech se snížil o 7,5 procenta. Zahájené byty v bytových domech se propadly o 59,6 procenta.

O počtech prodaných bytů ale oficiální statistiky neexistují. Podle analytika King Sturge je jedním z mála vypovídajících údajů o poptávce objem poskytnutých hypoték. Podle nejnovějšího ukazatele Fincentrum Hypoindex tuzemské hypoteční banky poskytly v březnu úvěry za 7,03 miliardy korun, a po více než devíti měsících tak překonaly sedmimiliardovou hranici. V meziměsíčním srovnání to znamená nárůst o více než polovinu, meziročně byl objem hypoték o 6,4 procenta nižší.

autor ČTK



Rubriky článků