Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V ČR letos vznikne nejméně obchodních center od roku 2000

21. 4. 2010

V Česku se letos dokončí jen 120.000 metrů čtverečních obchodních center. To je nejméně od roku 2000. V tiskové zprávě to dnes sdělila realitní poradenská společnost DTZ.ilustrační foto

Jedinými dvěma většími projekty ve výstavbě jsou Galerie Harfa v Praze, která bude mít 42.000 metrů čtverečních, a druhá fáze projektu Forum Liberec s 22.000 metry čtverečními. "Kromě těchto dvou větších projektů pak budou převažovat menší retail parky v městech pod 50.000 obyvatel," uvedla analytička DTZ Lenka Hartmanová.

Maloobchodní trh v Česku začíná být podle realitního odborníka Martina Kubíka z DTZ nasycený. "Důkazem, že maloobchodní trh v České republice začíná být saturovaný, je chování diskontních řetězců. Ještě před dvěma lety se vyhýbaly městům s méně než 30.000 obyvateli, nyní jsou v jejich plánech i města a obce pod 5000 obyvatel," sdělil.

Možnost dalšího rozvoje obchodních center podle DTZ nabízí v Česku už jen Moravskoslezský kraj. Region se svou kupní silou prý patří mezi poslední regiony republiky, kde je ještě prostor pro expanzi tradičnějších obchodních center s vyšším zastoupením módy. "Obávám se, že další lokality s takovým potenciálem již v ČR nenajdeme," soudí Kubík. V přepočtu na 1000 obyvatel má Ostrava nejnižší výměru nákupních center a retail parků v porovnání s ostatními městy nad 100.000 obyvatel.

autor ČTK



Rubriky článků