Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

ČSÚ: Stavební výroba v ČR se v únoru propadla o 23,6 pct

12. 4. 2010

Tuzemská stavební výroba klesla v únoru ve stálých cenách meziročně o 23,6 procenta po lednovém poklesu o 25,6 procenta. Počet zahájených bytů se ve stejném období propadl o 33,2 procenta. Výsledky dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).


ilustrační foto"Propad stavební produkce ovlivnily nepříznivé klimatické podmínky a úbytek nových stavebních zakázek," uvedli statistici. Ztenčující se poptávku po stavebních pracích a vliv počasí na pokles odvětví potvrdil také generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. "Očekáváme však, že se začátkem stavební sezóny se bude situace lepšit," řekl ČTK. Analytička Komerční banky Kamila Fialová odhaduje, že výkon českého stavebnictví bude letos stagnovat.

Pozemní stavitelství, do kterého patří hlavně výstavba budov, v únoru meziročně snížilo výkon o 29,5 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 5,5 procenta.

"Stavebnictví bylo v roce 2009 taženo velkými investičními akcemi v inženýrských stavbách. Tato oblast bude tahounem stavebnictví i v roce 2010, avšak s výrazně slabší intenzitou danou neutěšenou situací veřejných financí," soudí analytička Komerční banky.

Počet vydaných stavebních povolení se v únoru 2010 meziročně zvýšil o 0,6 procenta, stavební úřady jich vydaly 7335. Orientační hodnota staveb činila 21,9 miliardy korun a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 klesla o 24 procent.

Počet zahájených bytů v únoru poklesl meziročně o 33,2 procenta na 1829 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech se snížil o 7,5 procenta. Zahájené byty v bytových domech se propadly o 59,6 procenta.

"Podstatný úbytek zaznamenává výstavba nových bytů, která letos zažije slabý rok," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Na vině je podle něj vysoká nezaměstnanost, stagnace mezd a slabá důvěra spotřebitelů v další vývoj české ekonomiky. "Dokud se nezlepší výhled ekonomiky a očekávání spotřebitelů, bude ochota utrácet či investovat do bydlení ze strany obyvatel slabší," dodal Dufek.

Počet dokončených bytů v únoru meziročně vzrostl o čtyři procenta na 3227 bytů. Dokončené byty v rodinných domech klesly o 3,2 procenta, v bytových domech vzrostl o 29 procent.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v únoru meziročně snížil o 7,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda pracovníků v oboru meziročně vzrostla o čtyři procenta na 23.843 korun.

Stavební produkce v EU podle údajů Eurostatu v lednu 2010 meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 8,4 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 7,6 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 2,9 procenta.

autor ČTK



Rubriky článků