Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V roce 2011 je očekáváno obnovení výstavby průmyslových staveb

8. 4. 2010

Trh průmyslových nemovitostí v Česku prochází pozitivním vývojem a při pokračujícím růstu by do konce roku mohla být zaplněna současná neobsazená kapacita průmyslových budov. To vyvolá tlak na novou výstavbu a růst nájemného. Novinářům to dnes sdělil řídící partner a šéf průmyslové divize realitní poradenské společnosti Colliers International Karel Stránský.


"My s optimistickými závěry souhlasíme minimálně v tom smyslu, že očekáváme již v roce 2011 obnovený tlak na růst nájemného a obnovení výstavby na zcela nových pozemcích. Podobně předpokládáme od roku 2011 obnovení růstu poptávky i nájemného také v oblasti kancelářských prostor," reagovala na údaje konzultantské firmy Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Vývoj cen a nájmů u komerčních nemovitostí bude podle ní velmi úzce souviset s růstem hrubého domácího produktu.

V Česku je v současnosti zhruba 600.000 metrů čtverečních průmyslových nemovitostí neobsazených. Colliers předpokládá, že čtvrtletně by poptávka měla činit v průměru zhruba 170.000 metrů čtverečních, na konci roku by tak celková kapacita mohla být obsazena.

"Tím zmizí neobsazené prostory, které nyní trh táhnou, a kvůli nedostatku volných prostor poroste tlak na nájemné," uvedl Stránský. "Začne se také objevovat poptávka po pozemcích a nové výstavbě," dodal.

Colliers registruje nejvýraznější růst zájmu o průmyslové nemovitosti v západních Čechách. "Podstatná část té poptávky jsou firmy, které sem přicházejí z jiných trhů - především ze západní Evropy," podotkl Stránský. Poptávku, která se každé čtvrtletí zvyšuje o 20.000 až 30.000 metrů čtverečních, podle něho vede především automobilový průmysl a spotřební elektronika.

Zbytek České republiky, s výjimkou Prahy, výraznější růst poptávky po průmyslových budovách nezažívá.

Podobný vývoj jako v průmyslovém sektoru zatím podle Colliers nevykazuje trh s kancelářskými prostorami. Nájemníci často prodlužují nájmy, ale zároveň rozsah svých pronájmů zmenšují, dodal Stránský.

autor:ČTK



Rubriky článků