Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Polovina stavebních firem snížila počet zaměstnanců

2. 4. 2010

ilustrační foto
Ve třetině tuzemských stavebních firem bylo letos v únoru o víc než pět procent zaměstnanců méně než před rokem. V další pětině podniků se řady zaměstnanců snížily do pěti procent. ČTK to dnes zjistila z výsledků průzkumu Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) zveřejněných na webu svazu.


Na 41 procent účastníků průzkumu uvedlo, že zaměstnává zhruba stejný počet lidí jako před rokem. Pět procent firem hlásí u pracovníků růst do pěti procent, čtyři procenta společností zvýšily počet zaměstnanců o více než pět procent.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v lednu 2010 podle čísel Českého statistického úřadu meziročně snížil o 7,8 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o 0,3 procenta na 24.134 Kč.

Přes polovinu stavařů v průzkumu SPS uvedla, že jejich hrubý obrat se loni meziročně snížil o více než pět procent. Přibližně stejně jako předloni utržily firmy ve 14 procentech případů, růst nad pět procent vykázala necelá pětina podniků.

Téměř polovina firem měla v únoru o více než pět procent méně zakázek než ve stejném období roku 2009. Stejně jako loni na tom s naplněností výrobního programu bylo 28 procent společností, přírůstek zakázek o více než pět procent měly čtyři procenta podniků.

Stavební svaz uskutečnil průzkum v březnu mezi svými členskými firmami. Odpovídalo 115 respondentů.

autor ČTK



Rubriky článků