Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Trh s byty a objem hypoték čeká letos mírný růst

1. 4. 2010

KM BETA

Trh s byty a objem poskytovaných hypoték čeká letos po loňském propadu mírný růst. Developeři zároveň očekávají v následujících dvou letech pozvolné zvyšování cen nemovitostí k bydlení. Vyplývá to z dnes zveřejněné studie společností Deloitte a Hyposervis.

Podle studie by se letos měly ceny dostat na 89 procent průměru roku 2008, příští rok by to mělo být 92 procent. Developeři předpokládají, že počet letos prodaných bytů vzroste na 96 procent roku 2008, kdy krize teprve začínala.


Studie rovněž shrnula vývoj v loňském roce, kdy došlo k výraznému meziročnímu poklesu trhu s byty a čtyřicetiprocentnímu propadu hypotečního trhu. Ceny klesly o 13 procent.

"K hromadnému pádu developerských společností nedošlo, většina developerů se naučila žít v nových podmínkách a rezidenční trh se stabilizoval na nové cenové hladině," zhodnotila vývoj partnerka Deloitte Diana Rádl Rogerová.

Autoři studie upozorňují, že České republice chybí dlouhodobý koncept rozvoje bydlení. Navrhují proto mimo jiné zřízení garančního fondu, který by pomáhal se splátkami přechodně nesolventním držitelům hypoték. Podobný fond prý má 40 procent zemí EU. Součástí konceptu by měla být rovněž podpora výstavby a provozu center pro seniory.

Na českém trhu je podle studie stále velký tržní prostor u nájemního bydlení, Česká republika je v tomto ohledu na úrovni 37 procent Německa a 64 procent Rakouska. Podmínkou pro další rozvoj nájemního bydlení je odstranění regulace nájemného.

Za západní Evropou ČR také zaostává v kvalitě bydlení. Ačkoliv počet domů a bytů na 1000 obyvatel je srovnatelný, výdaje na opravy a údržbu jsou v tuzemsku výrazně nižší.

autor ČTK



Rubriky článků