Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Wienerberger se pro letošní rok drží opatrného výhledu

25. 3. 2010

Rakouský výrobce stavebních materiálů Wienerberger zachovává pro letošní rok opatrný výhled a zejména rezervovaná zůstává firma vůči vývoji na svých hlavních trzích ve střední a východní Evropě. Optimističtější je největší světový výrobce cihel ohledně vývoje na západoevropských trzích, kde čeká mírné zlepšení hlavně v Německu a Británii.

Společnost, která působí i v České republice, dnes potvrdila, že za celý loňský rok se její provozní zisk EBIT propadl o 92 procent na 19 milionů eur (483 milionů Kč) a tržby klesly o 25,3 procenta na 1,8 miliardy eur. Dnes firma dodala, že loni vykázala čistou ztrátu 258,7 milionu eur a kvůli tomu již druhý rok po sobě nevyplatí akcionářům dividendu.

Wienerberger i přes nepřesvědčivý výhled letos čeká návrat k ziskovosti. Chce toho dosáhnout zavedením flexibilnější cenové politiky a zvýšením důrazu na dražší produkty.

Firma je zaměřena hlavně na bytovou výstavbu, tedy na oblast trhu, který nejvíce pocítil dopady finanční krize a hospodářské recese. Největší propad příjmů firma zaznamenala v oblasti střední a východní Evropy a ve Spojených státech.

Wienerberger vstoupil na český trh v roce 1992. Podnik v Česku provozuje cihelny, vlastní podíly ve firmách Bramac a Tondach a prostřednictvím společnosti Semmelrock ovládá výrobce betonové zámkové dlažby Colorbeton.

 

autor:ČTK



Rubriky článků