Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výnos z dalšího prodeje emisí posílí program Zelená úsporám

18. 3. 2010

ilustrační fotoMinisterstvo životního prostředí prodalo další emisní kredity a navýšilo tak zřejmě o stamiliony korun prostředky na program zateplování budov Zelená úsporám. Ministr Jan Dusík a zástupce japonské firmy Mitsui&Co Ken Abe uzavřeli smlouvu o prodeji dalších 2,5 milionu jednotek, informovala dnes ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Stejně jako u dříve uzavřených smluv zůstávají vyjednaná cena jednotky i celkový získaný finanční objem důvěrné, doplnila mluvčí. Do dnešního dne prodalo ministerstvo životního prostředí 71 milionů jednotek, za které utržilo 17 miliard korun. Dnešní obchod se tak zřejmě pohybuje v řádu stamilionů korun.

Právo prodat jednotky získalo Česko díky tomu, že od roku 1990 snížilo své emise skleníkových plynů o 27,6 procenta, přičemž v Kjótském protokolu se zavázalo k osmiprocentnímu snížení. Nevyužité právo vypouštět emise skleníkových plynů může ve formě emisních kreditů prodat ostatním státům nebo firmám.

"V současné době vyjednáváme i s dalšími kupci emisních kreditů. Je pravda, že vyjednávání jsou po loňské krizi čím dál složitější. Česká republika je však v prodeji jednotek dlouhodobě nejúspěšnější a dodatečný prodej jednotek firmě Mitsui je toho důkazem," komentoval vyjednávání s kupci ředitel odboru změny klimatu Pavel Zámyslický. Většinu z volných kreditů se podařilo prodat do Japonska - japonské vládě a firmě Mitsui. Emisní kredity od Česka odkoupily i vlády Rakouska a Španělska.

Utržené peníze vložil stát do Státního fondu životního prostředí, ze kterého mohou zájemci čerpat dotace na zateplování a čisté zdroje energií. Týdně nyní podle ministra Dusíka lidé žádají o podporu přes 100 milionů korun. Do dneška podali přes 9000 žádostí s celkovou dotační hodnotou přesahující 1,5 miliardy korun. "Pokud zájem vydrží, prostředky z programu Zelená úsporám vyčerpáme mnohem dříve než v roce 2012, tedy na konci programu," uvedl Dusík.










autor ČTK



Rubriky článků