Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Fond rozvoje bydlení bude moci dostávat dotace z rozpočtu

11. 3. 2010

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) bude moci v budoucnu dostávat pravidelné dotace ze státního rozpočtu. Sněmovna dnes přehlasovala veto prezidenta Václava Klause u zákona, který to má umožnit. Fond má podle návrhu dostávat od roku 2011 peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací.

ilustrační foto

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška již dříve varoval, že bez peněz ze státního rozpočtu hrozí fondu zánik. "Tímto návrhem nevznikají žádné mandatorní výdaje státu," prohlásila dnes spoluautorka návrhu Zdeňka Horníková (ODS). Podle ní novela neznamená, že by vláda nutně musela fondu peníze dávat, jen to umožňuje.

Schválení zákona uvítalo ministerstvo pro místní rozvoj. "Přehlasování umožní plynulejší financování zejména programů Panel a výstavby sociálních nájemních bytů," sdělil ČTK mluvčí MMR Martin Ayrer. Program Panel původně poskytoval dotace na úroky u půjček na opravy a modernizace paneláků, od loňského května ale z něj můžou peníze směřovat i na nepanelové bytové domy. Nájemní sociální byty jsou určeny hlavně pro sociálně slabší domácnosti, lidi se sníženou soběstačností a seniory nad 75 let věku.

Rozpočet SFRB schvaluje každoročně sněmovna jako samostatný rozpočet. Pro letošní rok schválili poslanci rozpočet fondu s výdaji 3,5 miliardy korun.

Klaus ale zastává názor, že návrh představuje nepřijatelné zavedení další nárokové položky do výdajů státního rozpočtu, která není odůvodnitelná systémově ani ekonomicky. Zavádění dalších mandatorních výdajů je podle prezidenta v současné rozpočtové situaci nepřijatelné.

Novelu ve sněmovně předložili občanští demokraté Zdeňka Horníková a Petr Bratský spolu se sociálním demokratem Miroslavem Váňou. Argumentovali tím, že fond nemá ze zákona zajištěné peníze pro své fungování. Příjmem SFRB se staly příležitostné převody peněz z bývalého Fondu národního majetku v celkovém objemu 33 miliard korun. Poslední z těchto převodů se přitom uskutečnil v roce 2005. Nyní podle předkladatelů zůstanou fondu jen pohledávky v objemu asi sedmi miliard a rezerva osm miliard korun.

 

autor:ČTK



Rubriky článků