Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslová výroba v lednu rostla, stavební klesla o čtvrtinu

9. 3. 2010

Průmyslová výroba v lednu meziročně vzrostla o 5,3 procenta po růstu o 1,8 procenta v prosinci. V lednu se ale nedařilo stavebnictví, stavební produkce se ve stálých cenách meziročně snížila o 25,6 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Stavebnictví utlumily nepříznivé klimatické podmínky a propad zakázek.


Meziroční výsledky průmyslu jsou podle ČSÚ ovlivněny nízkou srovnávací základnou z ledna loňského roku, kdy propad průmyslové produkce dosáhl svého dna. "Ve srovnání s předchozím měsícem po očištění od sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o tři procenta," uvedl úřad.

"To je dobrá zpráva, zejména s ohledem na skutečnost, že roste zahraniční poptávka a hodnota nových zakázek ze zahraničí, kam směřuje polovina výroby," komentoval data analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner. Rizikem podle něj zůstávají slabý růst v EU, další pokles průmyslu v unii po odeznění masivních vládních intervencí, křehký vývoj v USA a udržitelnost růstu v Asii. Také úsporná opatření české vlády a samospráv se prý projeví v omezení veřejných investic do infrastruktury a dalších investic, což bude mít negativní vliv na stavebnictví.

Také podle analytiků jsou čísla za průmysl po předchozí dlouhé vlně špatných zpráv příjemnou vzpruhou. "Stále je však třeba pamatovat, že se výsledky počítají z velmi nízkých základů začátku loňského roku, kdy se výroba propadala o více než 20 procent," upozornil Petr Dufek z ČSOB.

"Průmysl v lednu pokračoval ve stabilizaci či mírném oživení. Začátek roku tedy nevypadá zle, zejména když si uvědomíme, že vyprchává efekt šrotovného. Pro tento rok nadále počítáme s mírným růstem průmyslové výroby kolem dvou procent, i když začátek roku vypadá lehce optimističtěji," reagoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Úroveň průmyslové produkce je ale podle něj stále velmi nízká. Na úroveň z let 2007 - 2008 se vrátí česká ekonomika pravděpodobně až kolem roku 2013, dodal.

"Pozitivní zprávou pro český průmysl je fakt, že po čtrnácti měsících poklesu se potvrdil obrat z prosince a i v lednu jsme zaznamenali růst. Pozitivní vývoj naznačuje i zlepšující se podnikatelská nálada v České republice i v celé eurozóně," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss. Oživení průmyslových aktivit signalizuje i vyšší intenzita nákladní dopravy, jejímž důležitým indikátorem je zvýšený výběr mýtného. Provozovatelé kamionů nad 12 tun zaplatili v únoru o čtyři více než před rokem, doplnil ředitel odboru ekonomických analýz MPO Jaroslav Vomastek.

Dufek připomněl, že ne všem výrobcům se ale daří stejně dobře. Stále je podle něj vidět hodně červená čísla v některých oborech, jako je například strojírenství nebo výroba kovů. Další měsíce prý přinesou pokračující růst průmyslu, avšak rizikem i nadále zůstává zahraniční poptávka. "Takže pozornost směřuje na vývoj zakázek. A odsud zas až tak optimistická čísla nepřicházejí," podotkl.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba v automobilovém průmyslu, kovovýroba, hutní zpracování kovů a slévárenství. Naopak pokles byl u výroby ostatních nekovových minerálních výrobků, strojů a zařízení a výroby elektrických zařízení.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 3,7 procenta, z toho zakázek ze zahraničí bezmála o sedm procent. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěl automobilový průmysl a výroba chemických látek a chemických přípravků. Nové zakázky klesly ve výrobě základních kovů, hutním zpracování kovů či slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v lednu 2010 meziročně snížil o 13,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,2 procenta na 23.671 Kč.

Propad stavební produkce ovlivnily nepříznivé klimatické podmínky a úbytek nových stavebních zakázek. V lednu 2010 spadlo o 20 procent více srážek než je dlouhodobý normál a průměrná teplota byla o 2,2 stupně Celsia nižší. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 32,7 procenta a v inženýrském stavitelství se snížila o 0,2 procenta.

Stavební produkce tak letos v lednu meziročně klesla ve stálých cenách o 25,6 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla nižší o 24,6 procenta. Leden 2010 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Meziměsíčně očištěná od sezónních vlivů byla nižší o 22 procent.

Označit lednové výsledky stavebnictví za slabé by podle analytiků bylo hodně mírné. "Drží se stále jen výstavba infrastruktury, která se meziročně snížila o decentní dvě desetiny procenta. Vedle toho ovšem pozemní výstavba prudce padá. A velké naděje na obrat nepřinese nejspíše ani lepší počasí na jaře. Jak ukazují zakázky a stavební povolení, letošní rok bude pro pozemní stavitelství včetně bytové výstavby hodně slabým rokem," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Počet vydaných stavebních povolení se v lednu 2010 meziročně snížil o 14,6 procenta, stavební úřady jich vydaly 7046. Orientační hodnota staveb činila 28,6 miliardy Kč a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 vzrostla o 15,2 procenta. Bylo to však především zásluhou povolení na výstavbu fotovoltaických elektráren.

Počet zahájených bytů v lednu 2010 poklesl meziročně o 28,3 procenta na 2075 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně klesl o 42,3 procenta. Počet zahájených bytů v bytových domech se zvýšil o 6,7 procenta.

Počet dokončených bytů v lednu 2010 meziročně klesl o šest procent na 3087 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 6,7 procenta a v domech bytových poklesl o 10,5 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v lednu 2010 meziročně snížil o 7,8 procenta a průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o 0,3 procenta na 24.134 Kč.

 

autor:ČTK



Rubriky článků