Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Trh s komerčními nemovitostmi propadl, letos jej čeká oživení

2. 2. 2010

Poptávka po nájmu podnikatelských prostor loni v ČR klesla o 45 procent a dosáhla objemu zhruba 375.000 metrů čtverečních. Nezabránil tomu ani fakt, že po prvních dvou čtvrtletích poklesu začala poptávka opět růst. Uvedla to společnost Colliers International, která letos na trhu s komerčními nemovitostmi čeká oživení.


Nejaktivnějším regionem byla v loňském roce z pohledu nájmu podnikatelských prostor Praha a její okolí. Naopak na střední Moravě zůstaly neobsazené asi dvě třetiny ploch. Více než polovina loňské poptávky po komerčních nájmech přišla od obchodníků a logistických firem.

Nabídka nových podnikatelských prostor se v loňském roce téměř úplně zastavila. Developeři zahájili výstavbu pouze v případě, že měli předjednaného nájemce.

Vývoj v letošním roce bude podle Colliers International velmi podobný loňskému roku. Nebude se spekulativně stavět, poptávka bude zhruba stejná jako loni, je možné očekávat růst podílu podnájmů. Nejrychlejší nárůst obsazenosti očekává společnost v okolí Prahy, Plzně, Ostravy a plzeňské dálnice D5. Nárůst pronájmů naopak nelze očekávat ve východních Čechách, na jižní Moravě, na Ústecku a na Liberecku.

 

autor:ČTK



Rubriky článků