Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

V Česku čeká na rekonstrukci více než 1,4 mil. bytů

21. 1. 2010

V Česku čeká na rekonstrukci více než 1,4 milionu bytů. Na 600.000 z nich se nachází v panelových domech, dalších 800.000 bytů je v nepanelových budovách. S pomocí úrokových dotací Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) bylo od roku 2001 opraveno zatím 340.000 bytových jednotek, sdělilo dnes v tiskové zprávě ministerstvo pro místní rozvoj.

Ilustrační foto

SFRB poskytl od roku 2001 na úrokové dotace v rámci programu Panel celkem 12,5 miliardy korun. Do roku 2009 pomáhal program jen rekonstrukcím panelových domům, od loňska můžou dotace z programu se změněným názvem Nový panel směřovat i na opravy nepanelových budov.

Dotace investorům usnadňují přístup k bankovním úvěrům. Dotace jim v závislosti na rozsahu oprav umožňuje snížit výši úroku až o čtyři procenta. Hlavním cílem programu je motivovat investory k celkové rekonstrukci a modernizaci domů.

SFRB dosud nemá ze zákona zajištěné peníze pro své fungování. Příjmem SFRB se staly příležitostné převody peněz z bývalého Fondu národního majetku v celkovém objemu 33 miliard korun. Poslední z těchto převodů se přitom uskutečnil v roce 2005. Občanští demokraté Zdeňka Horníková a Petr Bratský spolu se sociálním demokratem Miroslavem Váňou předložili návrh novely zákona, který měl fondu zaručit peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací. Prezident Václav Klaus ale novelu v prosinci vetoval.

"Pokud by SFRB neměl nějakým způsobem zajištěno další financování, tento program by musel být s největší pravděpodobností v letošním roce výrazně utlumen," uvedl dnes ředitel fondu Jan Wagner.

Dotace na zateplování nabízí v Česku také program Zelená úsporám. Státní fond životního prostředí v něm českým domácnostem nabízí dotace na zateplování a výměnu topení na fosilní paliva za šetrnější.

 

autor:ČTK



Rubriky článků