Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Realitní makléři budou dostávat certifikáty ISO

8. 1. 2010

Asociace realitních kanceláří ČR bude s Certifikačním ústavem VŠE Praha spolupracovat na udělování certifikátu ISO realitním makléřům. Na uchazeče o certifikát čeká například zkouška z nemovitostního práva, stavebního minima, bude muset prokázat také schopnost práce s informacemi z trhu. ČTK to dnes zjistila z internetových stránek asociace. Certifikaci svých makléřů na základě mezinárodních norem ISO zahájila ještě v roce 2009 také realitní síť RE/MAX.

Asociaci vadí, že činnost realitního makléře patří v Česku stále mezi volné živnosti, zatímco ve většině zemí EU je výkon profese podmíněný určitým vzděláním a praxí. Vyhlídka ekonomického prospěchu prý totiž v Česku přilákala do realitního oboru nejen zájemce s dobrými profesními předpoklady a etickými zájmy.

"Certifikace realitních makléřů přispěje ke zvyšování kvality služeb, které realitní kanceláře poskytují svým klientům, k růstu společenské prestiže profese a zároveň k ochraně spotřebitele," uvádí ARK.

Certifikace ISO je podle asociace dokladem odborné úrovně konkrétních makléřů, není prý tedy pouhým firemním oprávněním, za nímž může být skryta velmi rozdílná úroveň pracovníků.

Asociace realitních kanceláří České republiky je největší profesní sdružení odborníků, obchodníků a dalších profesionálů působících na trhu s nemovitostmi v Česku. Byla založena v roce 1991, v dnešní době čítá členská základna kolem 200 realitních kanceláří z celé republiky.

 

 

autor:ČTK



Rubriky článků