Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Skupina Skanska změnila v ČR strukturu a jméno na Skanska a.s.

8. 1. 2010

Největší tuzemská stavební skupina Skanska změnila od 1. ledna strukturu. Na Skansku DS přešlo jmění firem Skanska CS, Skanska CZ, Skanska Reality a Skanska Servis. Firma se současně přejmenovala na Skanska a.s. ČTK to dnes zjistila z obchodního rejstříku.


Generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti se stal Dan Ťok, sdělila Skanska ČTK. Ťok stál v čele také původně zastřešující Skansky CS. Místopředsedou představenstva a finančním ředitelem je Patrik Choleva.

"Tento dlouhodobě připravovaný právní krok uzavírá významné období restrukturalizace naší společnosti. Umožní nám lepší organizační a procesní řízení a posílí naši schopnost flexibilně reagovat na vývoj všech tržních segmentů, v nichž dosud jednotlivé samostatné společnosti podnikaly," uvedl šéf Skansky.

Základní jmění skupiny je stejné, jako měla Skanska DS, tedy 1,1 miliardy korun. Základní kapitál původní zastřešující Skansky CS přitom přesahoval tři miliardy korun.

Změna struktury Skansky nastala po dvou letech. Model, v němž Skanska CS zastřešovala ostatní dceřiné firmy, fungoval ve skupině od začátku roku 2008. Skanska CZ se v rámci skupiny zabývala pozemním stavitelstvím, technologiemi a betonovými konstrukcemi, Skanska DS stavěla dopravní stavby, Skanska Reality se věnovala developerskému podnikání a Skanska Servis byla určená pro poskytování služeb. Skupina plán na současnou změnu struktury oznámila již dříve.

Mimo Skansku a.s. zůstal například výrobce betonu Skanska Transbeton, v němž má podíl ve výši 49 procent také cementářská společnost Holcim (Česko). Samostatnou dceřinou firmou zůstala také například Skanska Facilities Management CZ, která se zabývá správou nemovitostí. Skanska v roce 2009 zvažovala její prodej, kvůli nedostatečné nabídce investorů ale zatím od záměru ustoupila.

Provozní zisk Skansky se v Česku a na Slovensku v roce 2008 proti roku 2007 snížil o 18 procent na 1,4 miliardy korun. Tržby skupiny se naopak meziročně zvýšily o pět procent na 37,6 miliardy korun.

Hospodářské výsledky za rok 2009 oznámí Skanska v únoru. Předběžně však již uvedla, že očekává pokles tržeb o deset procent. Kvůli slabšímu výkonu stavebnictví má skupina také propustit 1200 pracovníků z celkových 6800 zaměstnanců. Skanska je součástí stejnojmenného švédského koncernu.

 

autor:ČTK



Rubriky článků