Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Prezident vetoval novelu o fondu rozvoje bydlení

16. 12. 2009

Prezident Václav Klaus dnes vetoval novelu, podle níž má Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) dostávat od roku 2011 peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací. Uvádí to na webu www.klaus.cz. Novelu před dvěma týdny prosadila Poslanecká sněmovna proti vůli Senátu, který navrhoval, aby se dotace odvíjely podle objemu uzavřených smluv. Bez peněz ze státního rozpočtu ale fondu hrozí zánik, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.



"Jde o nepřijatelné zavedení další nárokové položky do výdajů státního rozpočtu, která není odůvodnitelná systémově ani ekonomicky," stojí v odůvodnění na webu. Zavádění dalších mandatorních výdajů je podle prezidenta v současné rozpočtové situaci nepřijatelné. Argumentovat podle Klause nelze ani protikrizovým charakterem novely. Platila by prý totiž až od roku 2011, kdy podle něj již nebude hospodářství potřebovat fiskální impulsy, ale naopak "úsilí radikálně snížit rozpočtové deficity".

Předloha se nyní vrátí do sněmovny k novému hlasování. K přehlasování hlavy státu bude v takovém případě potřeba nejméně 101 hlasů.

Ministr Vondruška věří, že sněmovna případné prezidentovo zamítnutí návrhu přehlasuje. "Je to pro fond velmi nepříjemné, protože to znamená v krátkém časovém horizontu ohrožení jeho samotné existence, tedy ukončení všech programů, které fond podporuje," řekl ČTK k záměru prezidenta ministr Vondruška. Posledním rokem, na který má fond zabezpečené peníze, je 2010.

Fond poskytuje například podporu mladým lidem na pořízení nového bydlení. Sněmovnou dosud neschválený rozpočtu fondu na příští rok počítá na tento účel s 1,5 miliardy korun. Významnou položku v rozpočtu SFRB tvoří program Nový panel. Program původně poskytoval úrokové dotace na opravy a modernizace paneláků, od května ale z něj můžou peníze směřovat i na nepanelové bytové domy. Návrh rozpočtu na něj pamatuje částkou téměř 1,1 miliardy korun. Nepřijetí návrhu ohrozí podle Vondrušky i státní podporu výstavby nájemních bytů.

I bez fondu bydlení by ale jeho prostředky na státní bytovou politiku mohlo podle Vondrušky dostat přímo MMR. "Pokud by peníze nedostala z jakýchkoli zdrojů ani příslušná kapitola ministerstva, potom by to znamenalo, že stát rezignuje na podporu bytové výstavby," poznamenal v rozhovoru.

Novelu ve sněmovně předložili občanští demokraté Zdeňka Horníková a Petr Bratský spolu se sociálním demokratem Miroslavem Váňou. "Pan prezident na to má svaté právo. Nevím, do jaké míry se může rovnat názor prezidenta třeba s názorem NERVu, který to podpořil a označil jako přechodné prorůstové opatření," řekla ČTK poslankyně Horníková. Pokud prezident novelu poslancům vrátí, bude se ji snažit ve sněmovně obhájit, dodala.

Zdůraznila ale, že novela nepředstavuje každoroční povinnost dodávat fondu peníze ze státního rozpočtu. Jak řekla, je to možnost, která závisí na rozhodnutí vlády a parlamentu.

Předkladatelé argumentovali tím, že fond nemá ze zákona zajištěné peníze pro své fungování. Příjmem SFRB se staly příležitostné převody peněz z bývalého Fondu národního majetku v celkovém objemu 33 miliard korun. Poslední z těchto převodů se přitom uskutečnil v roce 2005. Nyní podle předkladatelů zůstanou fondu jen pohledávky v objemu asi sedmi miliard a rezerva osm miliard korun.

Senát novelu poslancům vrátil s tím, aby se objem dotací odvíjel pouze podle objemu uzavřených smluv. Sněmovna tento návrh odmítla a prosadila původní verzi. Fond by měl mít v příštím roce na výdaje celkem 3,5 miliardy korun. Jeho rozpočet ale sněmovna ještě neschválila. Ministr pro místní rozvoj očekává schválení během ledna. Na začátku roku se tak prý ale SFRB nevyhne hospodaření v rozpočtovém provizoriu. Žadatelé by to ale podle ministra neměli pocítit.

Ilustrační foto

 

Prezident Václav Klaus vrátil poslancům již 39 zákonů 
Prezident Václav Klaus, vrátil od svého zvolení v roce 2003 poslancům celkem 39 zákonů. Nejvíce jich bylo v prvním pololetí roku 2006, kdy vetoval celkem 12 zákonů.

Sněmovna prezidentské veto nepřehlasovala jen ve čtyřech případech, jeden zákon později zrušil Ústavní soud a čtyři normy nevstoupily v platnost kvůli tomu, že je Klaus vetoval těsně před volbami v červnu 2006 a sněmovna už o nich nestihla znovu hlasovat v původním složení.


Přehled prezidentských vet v letošním roce:

9. července - Prezident vetoval zákon obsahující balíček protikrizových opatření ČSSD (mj. zavedení šrotovného, zrychlení odpisů nebo prodloužení doby podpory v nezaměstnanosti). Sněmovna v září prezidenta přehlasovala. Pro zákon hlasovalo přesně 101 poslanců, kromě KSČM a ČSSD jej podpořili i tři lidovci, bývalý poslanec za ČSSD Evžen Snítilý a bývalá poslankyně zelených Olga Zubová.

25. září - Prezident vetoval zákon, který obchodním řetězcům za zneužití tržní síly hrozil pokutou až deset milionů korun. Podle Klause norma nevhodně reguluje vztahy mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu a vykazuje řadu legislativních nedostatků. Zákon měl sloužit ke kontrolování prodeje zemědělských a potravinářských produktů. V listopadu poslanci prezidenta přehlasovali. Zákon podpořili hlavně poslanci ČSSD, KSČM, přidali se i zelení.

27. října - Prezident vetoval novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, normu vrátil sněmovně. Zákon po ČR požadovala Evropská unie. Začátkem prosince sněmovna veto přehlasovala, pro předlohu zvedlo ruku 117 ze 176 přítomných zákonodárců, proti jich bylo 24.

15. prosince - Prezident vetoval novelu, podle níž má Státní fond rozvoje bydlení dostávat od roku 2011 peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací. Novelu prosadila Poslanecká sněmovna proti vůli Senátu, který navrhoval, aby se dotace odvíjely podle objemu uzavřených smluv.

autor:ČTK

 



Rubriky článků