Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

ČSÚ: Průmyslová produkce v říjnu zpomalila pokles na 7,2 procenta

16. 12. 2009

Pokles průmyslové produkce v říjnu zpomalil, když průmyslová výroba meziročně klesla o 7,2 procenta po revidovaném zářijovém poklesu o 11,5 procenta. Stavební produkce ve stálých cenách meziročně vzrostla o 0,1 procenta, v září byla vyšší o revidovaných 3,4 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.



Za říjnovým meziročním poklesem průmyslu stojí hlavně výroba strojů a zařízení a kovoprůmysl. Naopak růst zaznamenala výroba motorových vozidel a přívěsů, potravinářský a těžební průmysl.

"Průmysl pozvolna oživuje, zatím především zásluhou šrotovného. Do konce roku se český průmysl vyšvihne nad loňskou úroveň. V příštím roce počítáme s mírným růstem průmyslové výroby, který ale bude na hony vzdálen výkonnosti průmyslu v předchozích několika letech," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Za celý letošní rok očekává hlavní ekonom Patria Finance David Marek pokles průmyslové produkce o 13 procent až 13,5 procenta. Příští rok počítá s mírným oživením a růstem produkce o dvě až tři procenta.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla o 4,9 procenta, letošní říjen měl totiž oproti tomu loňskému o jeden pracovní den méně. Meziměsíčně po očištění od sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla průmyslová produkce vyšší o jedno procento.

Ve stavebnictví pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství a naopak se dařilo inženýrskému stavitelství. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů stavebnictví vzrostlo o 1,4 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů nižší o tři procenta.

Analytička Komerční banky Kamila Fialová považuje české stavebnictví ve srovnání se zpracovatelským průmyslem za stále ještě stabilizované odvětví. Do budoucna lze podle ní ale čekat obrat směrem k útlumu stavební produkce. "Zatímco podnikatelská důvěra v průmyslu se začíná zlepšovat, důvěra ve stavebnictví se stále strmě propadá a stavebnictví je doposud taženo pouze velkými investičními akcemi v inženýrských stavbách," míní Fialová.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly meziročně nižší o 11,4 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 8,2 procenta, přičemž jejich podíl na celkových tržbách průmyslu činil téměř polovinu.

Ze šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami vyplývá, že převážná většina podniků zdaleka nedosahuje kapacit první poloviny loňského roku, uvedl dnes mluvčí svazu Milan Mostýn. Dokonce 13 procent společností uvádí, že svou výrobní kapacitu využívají na méně než 60 procent, pět procent firem jede na výkon menší, než je 40 procent.

Svaz zároveň odhadl, že zásadní obrat v průmyslové výrobě z hlediska využívání kapacit a nárůstu poptávky nenastane ani v příštím pololetí. "Výjezd z hospodářské recese bude dlouhodobější a firmy se s ní budou vypořádávat ještě v roce 2011," doplnil Mostýn.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v říjnu meziročně snížil o 12,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 3,4 procenta na 24.265 korun.

Ve stavebnictví průměrný evidenční počet zaměstnanců ve firmách s 50 a více zaměstnanci meziročně klesl o půl procenta. Průměrná měsíční nominální mzda jejich zaměstnanců meziročně vzrostla o 0,1 procenta, byla tak 27.150 korun.

Průmyslová produkce podle údajů, které v září v evropské sedmadvacítce zveřejnil Eurostat, meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 12,1 procenta. Stavební produkce podle týchž údajů se meziročně snížila po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 9,4 procenta, z toho pozemní stavitelství kleslo o 12,6 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 4,7 procenta.

 

autor:ČTK



Rubriky článků