Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Příští rok se v ČR postaví maximálně 30.000 bytů

14. 12. 2009

V roce 2010 se v Česku postaví maximálně 30.000 bytů. Ještě letos to bude kolem 35.000 bytových jednotek. Další pokles je možné příští rok očekávat také u zahájené výstavby, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš.


Na trhu přitom podle Matyáše prostor pro další poptávku po novém bydlení stále existuje. "O nasycení trhu byty se nedá vůbec hovořit, ve výstavbě nových bytů přetrvává deficit nabídky," uvedl prezident svazu. Kvůli obnovení bytového fondu by podle něj bylo nutné na trh uvést ročně až 50.000 nových jednotek. K tomuto číslu se ale zatím přiblížil jen rok 2007, kdy počet dostavěných bytů překročil 40.000.

Ilustrační fotoV roce 2008 se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) dostavělo 38.383 bytů, což bylo meziročně o 7,8 procenta méně. V celém loňském roce se začalo stavět 43.531 bytů, o 0,6 procenta méně než předloni.

Počet zahájených bytů bude na menší úrovni nadále držet slabší výkonnost ekonomiky, roli budou hrát také pokračují obtíže stavebníků s obstaráváním bankovních úvěrů. "Nepředpokládejme vstřícnější politiku bankovních domů směrem k developerům," poznamenal Matyáš. Snižovat se bude pravděpodobně nadále také objem hypoték. Banky nyní stavitelům často nepůjčí dřív, než předem prodají více než polovinu bytů z plánovaného projektu. Podle Matyáše jsou ale podobné podmínky nesmyslné, protože developery v podstatě předem vylučují z výstavby.

Stavebním firmám nepomáhá ani pokračující propad poskytnutých hypoték. Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj tuzemský hypoteční trh klesl letos do konce září v meziročním srovnání o 37,5 procenta. Za devět měsíců banky poskytly občanům hypotéky za 56,5 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo přes 90 miliard. Objem úvěrů za tři čtvrtletí tak byl nejnižší od roku 2005.

"Pro další vývoj budou skutečně rozhodující peníze, přesněji ochota bank financovat nové projekty a poskytovat hypotéky. Objem hypoték klesá a úvěry pro developery zůstávají stále obtížně dostupné," řekl dnes ČTK právník Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Už v květnu developeři a stavební firmy na tento problém upozornily ve společném prohlášení. Vyzvaly banky i stát, aby jednaly o opatřeních ke zmírnění krize na realitním trhu. Jedním z návrhů byl dokonce dočasný garanční fond pro účast na poskytování záruk bankám. "Tato iniciativa ale dosud žádnou změnu nepřinesla," dodal Novotný.

Stavební produkce ve stálých cenách podle dnes zveřejněných čísel ČSÚ meziročně vzrostla o 0,1 procenta, v září byla vyšší o revidovaných 3,4 procenta. Pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství, naopak se dařilo inženýrskému stavitelství. Objem zakázek ale začíná podle prezidenta SPS klesat také u dopravních staveb. "V dopravní infrastruktuře nebude v roce 2010 zahájena žádná nová stavba, bude probíhat jen postupné dokončování rozestavěných," uzavřel Matyáš.

autor:ČTK



Rubriky článků