Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavebním firmám klesají tržby, pokles investic snižuje i zakázky

14. 12. 2009

Největším stavebním firmám v Česku klesají kvůli hospodářské krizi tržby. Pokles zvláště soukromých investic navíc většině z nich snížil také objem aktuálních zakázek. Některé podniky tak už musely začít propouštět, vyplývá z dnešního zjištění ČTK mezi firmami.


Tuzemská stavební jednička Skanska CS utržila za první letošní tři čtvrtletí 22,6 miliardy korun, za stejné období roku 2008 to bylo 27 miliard. Za celý rok 2009 skupina očekává pokles tržeb o deset procent.

Tržby skupiny Eurovia CS (bývalé Stavby silnic a železnic) se od ledna do září 2009 meziročně o několik procent snížily, přesná čísla ale firma nesdělila. "V současné době nechceme nijak předjímat hospodářský výsledek, ale za velký úspěch bychom považovali, kdyby byl stejný jako v roce 2008," řekla ČTK mluvčí skupiny Iveta Štočková.

Společnosti Strabag se od ledna do září 2009 podařilo meziročně zvýšit tržby o více než 300 milionů korun na 13,3 miliardy. Za celý letošní rok ale Strabag očekává pokles výnosů přibližně o 3,2 miliardy korun na 14,7 miliardy.

Z dalších významných stavebních firem očekává pokles tržeb za rok 2009 o 15 procent společnost Hochtief CZ, až o 400 milionů korun na čtyři miliardy můžou klesnout výkony společnosti Subterra, mírně nižší tržby čeká i společnost SMP CZ. Z pěti největších stavebních firem podle tržeb za rok 2008 nesdělil údaje Metrostav a OHL SŽ.

Z hlediska zakázek firmy hlásí pokles kontraktů hlavně v pozemním stavitelství, do kterého patří například výstavba bytů nebo budov. Stále se naopak podle údajů stavařů drží zakázky z inženýrského stavitelství, zvláště z dopravní infrastruktury.

Zásoba prací Skansky činí v současnosti 31 miliard korun, což je podle firmy meziročně "mírné snížení". Aktuální objem zakázek Strabagu se pohybuje kolem 16,8 miliardy korun, to je o meziročně 1,9 miliardy méně. Objem zakázek Hochtiefu je aktuálně proti roku 2008 menší přibližně o deset procent. Nárůst kontraktů naopak za letošní rok vykazuje Eurovia CS. Její bilanci ovlivnilo vítězství v PPP projektu na výstavbu 52 kilometrů nové rychlostní silnice mezi Nitrou a Bánskou Bystricí na Slovensku. Meziročně srovnatelný objem zakázek má díky inženýrským stavbám také Subterra.

Některé z firem hledí s obavami také do let po roce 2010. "Zásoba práce pro rok 2010 je z větší části naplněna. Přesto je třeba počítat s riziky posunutí zahájení staveb. Obavy nám však činí období následující 2011 a dále, respektive po té, co skončí financování projektů z evropských fondů," řekl ČTK mluvčí SMP CZ Pavel Kameník.

Většina z oslovených podniků musela kvůli útlumu hospodářství začít také rozdávat výpovědi. Skanska CS již dříve oznámila, že během letošního a příštího roku propustí 1200 z celkového počtu 6800 zaměstnanců. Kolem deseti procent pracovníků muselo odejít z Hochtiefu, jen desítek lidí z 4200 zaměstnanců se dotkla výpověď ve firmě Eurovia CS. Ve Strabagu pracovalo na konci listopadu 2470 zaměstnanců, proti loňskému roku se jejich počet podle mluvčí Jaroslavy Trlicové "výrazně nezměnil". Vnitřní scénáře firmy pro řešení dopadů krize ale prý počítají s případným propouštěním ve všech profesích.


Největší stavební firmy v ČR v pořadí podle tržeb za rok 2008 a jejich odhad tržeb za rok 2009 v mld. Kč:

Společnost       2008        2009 (odhad)
1. Skanska CS   37,6       - 10 %
2. Metrostav      29,6       -*
3. Eurovia CS     23,0       asi na úrovni roku 2008
4. Strabag ČR    17,9       14,7 mld. Kč
5. OHL SŽ          12,7       -*

 

* firma odhady nesdělila

Zdroj: data za 2008 ÚRS Praha; odhady za 2009 podle údajů jednotlivých firem

autor:ČTK

 



Rubriky článků