Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Opravy bytů a domů by mohly spadat do snížené sazby DPH

9. 12. 2009

Opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení by mohly i po roce 2011 spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Doporučuje to sněmovní rozpočtový výbor. Své doporučení připojil k novele zákona o daních z příjmů, která upravuje zdanění výnosů ze státních dluhopisů pro občany. ČTK to dnes řekl zpravodaj výboru Michal Doktor a potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.


Ilustrační foto

Tento návrh už obsahovala vládní novela zákona o DPH, která přeřazovala vybrané služby do nižší sazby daně. Sněmovna ji ale neschválila.

Snížená sazba nyní představuje devět procent, ale od příštího roku má v důsledku vládního protischodkového balíčku vzrůst na deset procent. Sněmovna by měla novelu a s ní i navrhované opatření schvalovat v pátek.

Do snížené sazby DPH již nyní spadá výstavba takzvaného sociálního bydlení. V této kategorii jsou rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje 19procentní sazba DPH. Ta od ledna taky vzroste o jeden bod na 20 procent.

autor:ČTK



Rubriky článků