Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výrobce střešních krytin Lindab plánuje dokončit fúzi s firmou Rova-Czech

3. 12. 2009

Švédská společnost Lindab připravuje plné začlenění tuzemského výrobce střešních krytin, plechů a systémů pro opláštění budov Rova-Czech z Hustopečí na Brněnsku. Fúzi schválila valná hromada obou firem, zjistila dnes ČTK ze Sbírky listin. Švédský koncern tak pokračuje v expanzi na českém trhu, kde již má výrobní závody v Praze-Ruzyni a Radotíně.


Firmu Rova-Czech získal Lindab na základě loňské akvizice slovenské společnosti Sipog, která tuzemský podnik kontrolovala. Sipog kromě Slovenska a Česka podnikal také na maďarském a rumunském trhu. Na Slovensku získal Lindab akvizicí vedoucí postavení v oboru. Celková hodnota transakce byla 20 milionů eur, tedy asi 509 milionů korun.

"Koncern Lindab je neustále otevřen dalšímu rozvoji a i v této době je připraven na případné další akvizice," řekl ČTK jednatel tuzemské části skupiny Pavel Růna.

Lindab se zabývá hlavně výrobou střešních systémů a vzduchotechniky. Čistý zisk tuzemské části koncernu se v loňském roce snížil na 34,06 milionu korun ze 106,44 milionu v roce 2007. Tržby firmy v Česku se naproti tomu loni meziročně zvýšily přibližně o 56 milionů na 1,78 miliardy korun. Lindab v Česku nyní zaměstnává kolem 415 pracovníků, což je přibližně o 100 méně než v roce 2008.

Mateřskému švédskému koncernu, jehož akcie se obchodují na stockholmské burze, klesl v letošním třetím čtvrtletí provozní zisk (EBIT) meziročně o 68 procent na 145 milionů švédských korun (přibližně 361 milionů Kč). Tržby skupiny se od července do konce září meziročně snížily o 37 procent na 1,8 miliardy švédských korun (kolem 4,5 miliardy Kč).

Ilustrační foto


 autor:ČTK



Rubriky článků