Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Poslanci podpořili omezení účasti veřejnosti ve stavebním řízení

3. 12. 2009

Poslanci dnes podpořili předlohu, podle níž by sdružení ztratila právo účastnit se stavebních řízení podle stavebního zákona. Mohla by vstupovat jen do územních řízení. S návrhem novely zákona o ochraně krajiny nesouhlasilo ministerstvo životního prostředí ani vláda. Předloha nyní míří k projednání do výborů.



Současný stav vede podle jednoho z předkladatelů Miloše Melčáka (nezařazený) k průtahům řízení. Novela by podle něho dala větší jistotu investorům. "Řada občanských sdružení si z toho udělala jen dobrý byznys," podpořila Melčáka Kateřina Konečná (KSČM).

Odpůrci předlohy ale hovořili o tom, že budou zkrácena práva lidí. "Nejedná se o opravu chyby v zákoně, ale zásadní změnu legislativy," uvedla nezařazená Věra Jakubková. Podle Libora Ambrozka(KDU-ČSL) novela trestá stovky sdružení, která v obcích kvůli různým stavebním plánům vznikají.

Kritici neuspěli s návrhem předlohu zamítnout. Projednají ji výbory pro životní prostředí, veřejnou správu a hospodářství.

Občanská sdružení nemají podle předkladatelů ani podle současného zákona právo účastnit se stavebního řízení. Stavební úřady si prý někdy ale stavební zákon špatně vysvětlují a zvou občanská sdružení i ke stavebnímu řízení.

Nyní platné znění zákona o ochraně přírody a krajiny občanským sdružením přiznává například právo na to, aby je úřady dopředu informovaly o všech zamýšlených zásazích nebo správních řízeních, která se dotýkají ochrany přírody. Sdružení se mohou těchto správních řízení také účastnit.

Zákon předložili loni v srpnu Melčák, Michal Pohanka (oba nezařazení, původně ČSSD), Karel Sehoř (ODS) a Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Z nich zůstal poslancem jen Melčák. Pohanka se loni vzdal mandátu, Sehoře zvolili poslanci členem kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu a Šimonovského jmenovala vláda do rady Českého telekomunikačního úřadu.

autor:ČTK



Rubriky článků