Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Velux ČR loni zvýšil zisk, BKR ČR se propadla do ztráty

30. 11. 2009

Velkoprodejce oken Velux Česká republika sídlící v Brně-Horních Heršpicích loni mírně zvýšil čistý zisk o necelá čtyři procenta na 19,9 milionu korun. Tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb naopak firmě loni i kvůli vlivu hospodářské krize ve druhém pololetí klesly asi o tři procenta na 974,2 milionu korun. Naopak sesterský výrobce žaluzií a doplňků, vyškovský BKR ČR, se loni propadl do ztráty 44,9 milionu korun. Firmy to uvedly ve svých výročních zprávách uložených ve Sbírce listin.


Ilustrační foto

Velux Česká republika loňský rok hodnotí jako úspěšný. "Firma dosáhla i přes počínající stagnaci stavebního průmyslu ve druhé polovině roku tržeb a zisku na porovnatelné úrovni s rokem 2007, který byl významně ovlivněn celkovou vysokou intenzitou stavební výroby v ČR," uvedl ve zprávě jednatel firmy David Brož. Tržby za prodej zboží dosáhly 955,1 milionu korun, a to výhradně na českém trhu. Oproti roku 2007 je to méně asi o 3,4 procenta. Firma loni zaměstnávala 76 lidí, o sedm více než o rok dříve.

Naopak BKR ČR loni zaznamenala pokles tržeb o čtvrtinu na 1,37 miliardy korun. Dostala se do ztráty 44,9 milionu korun, zatímco o rok dříve dosáhla zisku 42,7 milionu korun. Počet zaměstnanců loni klesl meziročně asi o necelou osminu na 350. "Začala se projevovat ekonomická krize, která zasáhla již v minulém roce země západní Evropy a ovlivnila tak vývoj výroby i u nás," uvedla ve zprávě jednatelka BKR Eva Nečasová.

Obě firmy patří do sítě dánského výrobce oken Velux A/S, jednoho z největších v Evropě. Velkoprodejce v ČR působí od roku 1990, společnost BKR otevřela závod v roce 1998.

Vliv krize loni i letos zaznamenala řada výrobců dveří a oken a pokles bude zřejmě pokračovat. Tuzemský trh s okny a dveřmi, jehož hodnota se letos pohybuje kolem 15 miliard korun, v roce 2010 kvůli krizi klesne o deset až 15 procent a výraznému snížení poptávky nezabrání ani dotace na zateplení z programu Zelená úsporám. ČTK to nedávno řekl generální ředitel největšího českého výrobce oken Window Holding Milan Rusnák.

Některé firmy prý kvůli tomu stěhují výrobu z Česka například do Polska, které podle Rusnáka více podporuje nové investory. Výrobu plastových oken tak v pondělí ukončí například i jeden z největších výrobců v ČR, společnost Lima Plast z Dubňan na Hodonínsku. Majitel firmy se rozhodl dovážet okna do ČR právě z Polska. O práci v Lima Plastu přijde 120 lidí.

autor:ČTK



Rubriky článků