Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průmyslová výroba ve 3. čtvrtletí klesla, stavební nepatrně vyšší

12. 11. 2009

Český statistický úřad dnes potvrdil svůj odhad meziročního poklesu průmyslové výroby. Průmyslová produkce ve třetím čtvrtletí letošního roku klesla o 13 procent, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla nižší o 11,4 procenta. Třetí čtvrtletí letošního roku mělo ve srovnání se stejným čtvrtletím 2008 o dva pracovní dny méně, uvedl úřad.

Analytici odhadují, že za celý rok se pokles průmyslové produkce ještě prohloubí. "Za celý rok 2009 odhadujeme pokles průmyslové výroby kolem 13,4 procenta," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky. Rok 2007 přitom zakončil český průmysl s reálným růstem o 10,6 procenta, za loňský rok si český průmysl o 1,6 procenta pohoršil. Dynamiku v letošním čtvrtém čtvrtletí podle Frayera sníží ukončení programů šrotovného v zahraničí.


"Do růstových čísel v meziročním vyjádření se ovšem průmysl jen tak nedostane, to lze čekat nejdříve až příští rok - výraznější zlepšení situace v průmyslu lze totiž předpokládat až s trvalým oživením v eurozóně," doplnil Frayer.

Ve třetím čtvrtletí k meziročnímu poklesu průmyslové produkce přispěla téměř všechna odvětví, výjimkou bylo potravinářství. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly meziročně nižší o 16,3 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se meziročně snížily v běžných cenách o 14,1 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se meziročně snížil o 13,8 procenta; propouštělo se zejména v textilním a oděvním průmyslu, v kovodělném průmyslu a také v hutnictví.

Průměrná měsíční nominální mzda lidí, kteří v průmyslu pracovali, meziročně vzrostla o 4,9 procenta a činila 23.554 Kč.

Nové zakázky ve vybraných odvětvích ve 3. čtvrtletí 2009 meziročně klesly o 16,2 procenta, nové zakázky ze zahraničí byly meziročně nižší o 14,4 procenta.

Naopak stavební produkce ve třetím čtvrtletí ve stálých cenách vzrostla o desetinu procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o rovné procento. Přitom inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční nárůst produkce o 16,7 procenta a produkce pozemního stavitelství klesla o 7,1 procenta.

Vyšší byly ve stavebnictví také mzdy. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,2 procenta a průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,5 procenta na 27.570 Kč, uvedl dnes ČSÚ.

 

autor:ČTK



Rubriky článků