Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Poptávka po bytech prý oživuje, stavitelé prodávají nové projekty

2. 11. 2009

Poptávka po bytech v Praze se prý opět zvyšuje, stavitelé začínají uvádět do prodeje nové bytové projekty. Developerská společnost Central Group chce v listopadu zařadit do prodeje 130 nových bytů. Další z významných stavitelů Ekospol plánuje na přelomu letošního a příštího roku začít prodej dalších 300 bytových jednotek. Finep uvedl do prodeje 101 bytů ze čtvrté etapy projektu na Harfě.


Nově prodávané byty od Central Group se týkají projektů v pražských Ďáblicích, Zličíně a Pitkovicích, sdělila firma v tiskové zprávě. Ekospol chce podle generálního ředitele firmy Evžena Korce začít nejpozději do konce ledna prodávat byty z projektu ve Vinoři, Písnici a z druhé etapy projektu v Kyjích.

Proti původnímu předpokladu Ekospol nezačne letos naopak prodávat byty, které mají vzniknout nedaleko obory v Uhříněvsi. "Jejich prodej nezačneme dříve, dokud neprodáme byty z projektu Viladomy Uhříněves," řekl ČTK Korec. Firma kvůli hospodářské krizi nezahajuje výstavbu projektů předtím, než z nich má předem prodáno minimálně 20 procent bytů. "Optimální pro zahájení stavby ale je, když máme předem prodanou polovinu," poznamenal šéf Ekospolu.

V posledních čtvrtletích se poptávka podle Central Group i Ekospolu opět zvýšila. Korcova firma prý za třetí čtvrtletí zvýšila ve srovnání s předchozím čtvrtletím prodeje asi o deset procent. "To svědčí o tom, že se trh nového bydlení již odrazil od svého dna. Díky příznivému vývoji poptávky se také zastavil pokles cenové úrovně," uvedl k situaci na trhu Central Group.

Nové byty ale přesto firma Dušana Kunovského uvádí na trh se zaváděcími slevami platnými do konce roku. Ekospol ve Vinoři nabízí v rámci zahajovacích cen byty o více než 600.000 korun levněji. Slevy deset procent poskytuje na nejnovější projekt i Finep.

Analytik mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný se ale k údajům firem o oživení prodejů staví opatrně. Jediným relevantním měřítkem pro určení reálné poptávky po bytech je podle něj objem poskytnutých hypoték. Prodeje jednotlivých firem se prý v závislosti na sezoně můžou sice skutečně od oficiálních statistik o hypotečním trhu lišit, přesto považuje čísla z ministerstva pro místní rozvoj o poskytnutých hypotékách za klíčové.

Právě podle nejnovějších údajů ministerstva tuzemský hypoteční trh klesl letos do konce září v meziročním srovnání o 37,5 procenta. Za devět měsíců banky poskytly občanům hypotéky za 56,5 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo přes 90 miliard. Objem úvěrů za tři čtvrtletí je tak nejnižší od roku 2005.

 

autor:ČTK



Rubriky článků