Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Investice do komerčních nemovitostí klesly v ČR o 88 pC

8. 10. 2009

Investice do komerčních nemovitostí, tedy kancelářských budov, obchodních center, skladů a hotelů, se v Česku za letošní tři čtvrtletí propadly meziročně o 88 procent na 125 milionů eur (kolem 3,2 miliardy korun). V tiskové zprávě to dnes sdělila mezinárodní poradenská společnost CB Richard Ellis.


Největší dosavadní tuzemskou transakcí je únorový prodej kancelářské budovy Jungmannova Plaza v centru Prahy. Rakouská firma Immoeast ji prodala za 40 milionů eur německému fondu Deka Immobilien. V srpnu společnost ING REIM prodala kancelářskou budovu v Praze 4 za 30 milionů eur. Na sklonku léta pak německý fond Invesco prodal administrativní centrum v pražském Karlínu slovenské firmě MOF za více než 12 milionů eur.

Kromě těchto investic se podle CB Richard Ellis uskutečnil v metropoli ještě prodej menšího obchodního centra a společnost Orco prodala obchodní dům Centrum Brno.

Podle čísel mezinárodní konzultantské firmy DTZ se v celé Evropě uskutečnily ve třetím čtvrtletí transakce v hodnotě 13,8 miliardy eur (asi 352 miliard korun). Ve srovnání s předcházejícím čtvrtletím to je nárůst o třetinu. Přesto ale objem realitních obchodů zůstává podle DTZ stále hluboko pod kvartálním průměrem, který od roku 2000 činí 30 miliard eur.

"Sledujeme stále více známek uvolnění na dluhových trzích a chuť investovat větší částky. Dokládají to první letošní transakce převyšující jednu miliardu eur ve Španělsku a ve Velké Británii," uvedl v pátek realitní odborník Magali Marton z DTZ. Velké transakce jsou ale prý přesto stále výjimkou, většina investic se zaměřuje na menší obchody.

 

autor:ČTK



Rubriky článků