Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Čínská hydroelektrárna Tři soutěsky je největší elektrárnou světa

29. 9. 2009

Čína vyčíslila celkové náklady na vodní dílo Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang na 37,23 miliardy dolarů (asi 651,7 miliardy Kč). Uvedla to dnes agentura Nová Čína; údaj představuje více než čtyřnásobek původního odhadu. Kvůli rozsáhlé stavbě stát přestěhoval 1,3 milionu lidí.


Obří suma nahrává kritikům projektu, kteří mimo jiné varovali, že nebývale rozsáhlá stavba překročí rozpočet. Další obavy vyvolal ekologický a sociální dopad stavby, jejíž projekt se zrodil před téměř 20 lety. Když byl v roce 1992 oficiálně schválen, měl stát 57 miliard jüanů, v přepočtu 8,35 miliardy dolarů.

Ilustrační foto

Celkové náklady v domácí měně dosáhly 254,2 miliardy jüanů, jen infrastruktura stála téměř 185 miliard. Jsou v tom zahrnuty náklady na výstavbu hráze, gigantické plavební komory, aby přes hráz mohly projíždět lodě, a 26 generátorů na výrobu elektřiny.

Nalézt domovy pro přestěhované lidi stálo dalších 69,3 miliardy jüanů. Nové Číně to sdělil Lu Čchun, místopředseda výboru pro výstavbu Tří soutěsek.

Když návrh výstavby přišel ke schválení do čínského parlamentu, který zpravidla vše odsouhlasí, hlasovala proti němu nebo se zdržela hlasování třetina poslanců. Nesouhlas to byl bezprecedentní.

Tři soutěsky jsou největší hydroelektrárenské dílo na světě. Čínští představitelé projekt hájí tím, že zabrání záplavám, které si braly oběti na životech, zajistí energii opomíjenému vnitrozemí a sníží emise znečišťujících plynů.

Gigantická přehrada je vodou na mlýn kritikům hospodářského růstového modelu, který Čína spustila s hospodářskými reformami před třemi dekádami. Kritikům se nelíbí, že je hospodářský růst prioritou, zatímco ekologické a sociální otázky zůstávají opomíjené.

Kritické hlasy vyvolávají i dramatické změny v místních ekosystémech, které budou mít nepředvídatelné následky. Rizikem je, že se obrovská nádrž promění v jímku na splašky a průmyslové znečištění a zanese se bahnem. Ozvaly se hlasy také proti korupčnímu potenciálu, který tak gigantický projekt vyvolává.

Jeho základy Čína položila v roce 1994 a již tehdy se celkový účet odhadoval na 100 miliard jüanů. Když byla v roce 2006 hotova hráz přehrady, celkové náklady se již odhadovaly do 180 miliard, napsala agentura Reuters.

 

Základní údaje o čínské přehradě Tři soutěsky (San-sia), na níž je co do výkonu (18.460 megawattů) největší elektrárna světa:


- Přehrada Tři soutěsky zadržuje řeku Čchang-ťiang (Dlouhá řeka, na dolním toku zvaná Jang-c'-ťiang) u města I-čchang v provincii Chu-pej.

- Přehradní hráz je 185 metrů vysoká a 2309 metrů dlouhá. Vzniklý vodní rezervoár je dlouhý 660 kilometrů, široký průměrně 1,1 kilometru a hluboký kolem 170 metrů. Zaplavil plochu 1084 kilometrů čtverečních a může pojmout až 39 miliard krychlových metrů vody (asi 54 objemů největší české přehrady Orlíku).

- Přehrada se začala stavět v prosinci 1994, v roce 2003 se začala napouštět vodou a přehradní hráz byla dostavěna o tři roky později. Hydroelektrárna s 26 generátory byla dokončena loni v říjnu. Nyní se instaluje dalších šest generátorů, které mají být plně operativní kolem roku 2011 a které zvýší celkový výkon elektrárny na 22.500 megawattů. Současný výkon elektrárny je 18.460 megawattů, což je devětkrát více než maximální výkon jaderné elektrárny Temelín.

- Celkové náklady na výstavbu díla Tři soutěsky Čína vyčíslila na 37,23 miliardy dolarů (asi 651,7 miliardy Kč). Když stavbu v roce 1992 oficiálně schválil čínský parlament, odhadovaly se náklady v přepočtu na 8,35 miliardy dolarů.

- Na stavbu se spotřebovalo 27,15 milionu krychlových metrů betonu a 281.000 tun kovu. Vykopáno bylo 102,6 milionu kubických metrů kamene a zeminy. Použito bylo 29,3 milionu kubických metrů kamene a 354.000 tun betonářské oceli.

- Na stavbě se podílelo na 250.000 dělníků. Na výstavbě se podílely kromě domácích firem společnosti z Japonska, Kanady, Německa, Francie, Ruska, Švýcarska, Ukrajiny a Norska.

- Hydroelektrárna Tři soutěsky má podle Číny ulevit životnímu prostředí, protože pokryje asi desetinu spotřeby elektřiny země. Čína totiž většinu energie získává z tepelných elektráren. Podle Pekingu by měla přehrada skoncovat s katastrofálními záplavami.

- Podle hydrologů ale přehrada narušuje vzácný ekosystém v oblasti a totálně mění lokální klima, což by se mohlo dotknout zemědělců v okolních oblastech i řady ohrožených živočichů. Jen pomyslet se všichni obávají na případné protržení tak velké přehrady zemětřesením.

- Pod vodou z přehrady zmizelo 13 velkoměst a 140 měst, přes 1300 vesnic a tisíce archeologických památek. Asi 1,3 milionu lidí bylo přestěhováno většinou do etnicky odlišných a méně úrodných oblastí.

- Výstavbu přehrady u Tří soutěsek navrhl již v roce 1919 zakladatel novodobé Číny Sunjatsen; stavbě zabránila občanská válka. Později byly práce několikrát zahájeny a opět zastaveny.



Další články z kategorie: Renovace střech, nové střechy - vzorové realizace objektů ZDE




foto Wikipedia

autor:ČTK



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků