Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Pád středoevropského realitního trhu je možná u konce

25. 9. 2009

Na realitním trhu ve střední a východní Evropě se začínají objevovat známky stabilizace. Obavy z tlaku na další snižování nájmů v komerčních nemovitostech, z padajících cen bytů a z obtížného přístupu k úvěrům sice nadále přetrvávají, přesto se ale v minulých měsících zklidnily. ČTK to zjistila z nejnovější analýzy společnosti KBC Securities zveřejněné na serveru www.patria.cz.


Za přehnaná označili analytici dřívější očekávání, že se na trhu objeví větší počet nucených prodejů nemovitostí za nižší ceny. Snížil se i tlak na pokles nájemného v kancelářích, obchodních centrech a dalších komerčních nemovitostech.

Největší tlak na snižování nájemného zažijí projekty, které se teprve staví. Na trhu podle analýzy nadále přetrvává nadměrná nabídka ploch k pronájmu, protože developeři stále ještě dokončují projekty zahájené v lepších časech. Nájmy se tak budou pravděpodobně během příštího roku dále snižovat, plně stabilizovat by se měly v roce 2011.

Pro stavitele představuje v současnosti jeden z největších problémů obtížnější přístup k bankovním úvěrům. KBC Securities očekává plné zotavení dluhového financování až v roce 2011. Už nyní se prý ale úroky pomalu vrací na "přístupnější úroveň".

Nejbezpečnějším trhem zůstává v regionu střední a východní Evropy z hlediska poměru mezi nabídkou a poptávkou Praha a Varšava. Zásoba volných a stavěných komerčních ploch se totiž v obou metropolích nejvíce blíží průměrné míře nových pronájmů.

V případě bytů je možné i po zbytek letošního roku očekávat další snižování cen, ale i v tomto segmentu se podle KBC Securities začne situace uklidňovat. Aktuálně ale v Česku musely podle analytiků developerské firmy jít po období skrytých slev s cenami bydlení otevřeně dolů.

Přestože se v České republice za letošní rok uskutečnily na poli komerčních nemovitostí pouhé tři významnější transakce, lze podle KBC Securities očekávat, že Česko bude spolu s Polskem a Ruskem v budoucím období hlavním cílem realitních investorů. Oživení investiční aktivity v regionu očekávají odborníci během nadcházejících měsíců. Opět prý začnou být aktivní hlavně německé fondy. Právě německý fond Deka stojí za dosavadním největším letošním obchodem v Česku, když v únoru koupil od rakouské firmy Immoeast za 40 milionů eur kancelářskou budovu Jungmannova Plaza v centru Prahy.

Společnost KBC Securities poskytuje v řadě evropských zemí například makléřské služby na kapitálových trzích či v odvětví korporátních financí. Patří do belgické finanční skupiny KBC Group, která vlastní také domácí ČSOB.

 

autor:ČTK



Rubriky článků