Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Nejhorší scénář pro stavebnictví počítá s úbytkem 116.000 míst

23. 9. 2009

V případě katastrofické varianty vývoje tuzemského stavebnictví by z odvětví do roku 2012 zmizelo téměř 116.000 pracovních míst. To je přibližně čtvrtina současného stavu. Počítá s tím nový strategický výhled Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) do roku 2012, který dnes na tiskové konferenci představil prezident svazu Václav Matyáš. Takto nepříznivý scénář ale svaz zároveň pokládá za méně pravděpodobný.

Katastrofická varianta svazu počítá s dalším poklesem hrubého domácího produktu České republiky v letech 2010 až 2012, s pokračováním úsporné politiky státu a s další stagnací soukromých investic.

Ilustrační fotoVarianta s názvem "optimisticko-realistická", která je podle stavařů nejpravděpodobnější, počítá během roku 2010 s počátkem stabilizace a s výkonem ekonomiky na letošní úrovni. I tento scénář ale předpokládá ve srovnání s loňským rokem snížení počtu zaměstnanců ve stavebnictví přibližně o 9000 osob.

Optimistická varianta dále počítá od roku 2011 s růstem HDP o dvě až tři procenta. Z veřejných rozpočtů budou v tomto případě přidělovány "přiměřené" prostředky na investiční výstavbu, opravy a údržbu i za cenu vysokého rozpočtového schodku.

Mezi oběma krajními scénáři vývoje je "restriktivní" varianta. V ní SPS počítá s podobným vývojem jako u optimistického scénáře, investice z veřejných rozpočtů ale budou také v tomto případě podléhat silným omezením. Velké státní a krajské investice by se nezahajovaly, některé by byly zmraženy. Soukromé investiční projekty se v prostřední variantě uskutečňují jen v omezené míře. Počet pracovních míst v oboru by se v tomto případě snížil o více než 55.000.

Některé firmy kvůli situaci v odvětví začaly rozdávat výpovědi už nyní. Největší propouštění zatím oznámila Skanska CS, kterou má opustit 1200 zaměstnanců. "Situace je ale všude stejná, další firmy to jen na rozdíl od Skansky nepublikují," podotkl šéf stavebního svazu.

SPS dnes také představil řadu návrhů, jejichž uskutečnění by prý pomohlo situaci v oboru zlepšit. Je to například přechodné snížení daně z přidané hodnoty do roku 2013, zvýšení dotací na opravy bytového fondu, příprava výstavby energetických zdrojů nebo zajištění peněz na modernizaci a opravy infrastruktury.

Stavební produkce ve stálých cenách se podle posledních zveřejněných údajů Českého statistického úřadu v červenci meziročně snížila o 4,4 procenta.

autor:ČTK







Rubriky článků