Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Krize na trhu s byty posílila pozici kupujících a srazila ceny

15. 9. 2009

Rok po začátku hospodářské krize se trh s byty kompletně změnil. Ceny mnohých bytů se po letech pohnuly směrem dolů, někteří z významných stavitelů bytů začali místo zápasu o nové trhy bojovat o přežití. Vyplývá to z ankety ČTK mezi developerskými společnostmi a realitními kancelářemi.


Ilustrační foto

"Skončilo poměrně dlouhé období, ve kterém kupující kupovali prakticky vše, co prodávající nabízeli a ani o cenách se mnoho nediskutovalo," řekl ČTK prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Nejcitelněji pocítili útlum ekonomiky stavitelé nových bytů. Banky jim omezily přístup k úvěrům, poptávka klesla. Většina developerských firem se tak zapojila do závodů o větší slevu nebo lákavější bonus.

Nabídkové ceny bytů podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesly o 5,5 procenta. Pokles cen podle sociologa Martina Luxe ze Sociologického ústavu Akademie věd přitom začal už v posledním kvartále roku 2008. Ve srovnání s nejvyšší úrovní ze třetího čtvrtletí loňského roku jsou podle něj aktuální ceny bytů v průměru o deset procent nižší, v některých segmentech dokonce až o 20 procent.

Realitní firmy se shodují, že největší pokles zažily ceny novostaveb v neatraktivních lokalitách, například tam, kam je možné jen těžko dojet městskou dopravou. Levnější jsou také byty v zastaralých panelových domech. "Pokles celého trhu pak pozorujeme v regionech, kde se zvyšuje nezaměstnanost, nebo je nedostatek pracovních příležitostí," poznamenal obchodní ředitel realitní sítě Mexx Reality Josef Šinágl.

Pro kupující je ale získaná výhoda jen relativní. Na jednu stranu je sice cena bydlení často přijatelnější než v minulých letech, současně se ale zpřísnily podmínky bank pro poskytování hypoték. Renesanci tak podle obchodní ředitelky realitní kanceláře Sting Moniky Frankové zažilo nájemní bydlení.

Další část zákazníků se rozhodla "držet pozice" a čekat na ještě výraznější pokles cen. "Po celý loňský rok šly ceny směrem dolů a lidé čekají, zda nedojde k dalšímu poklesu," uvedl Šinágl. Podobně, ale s opačným záměrem, se zachovali také stavitelé. "Většina developerů zvolila taktiku nezahajovat nové projekty," uvedla mluvčí Finepu Pavla Temrová.

Co se bude na trhu dít s cenami dál, je podle odborníků "ve hvězdách". Zatímco podle Finepu se ceny bydlení už dostaly na dno, očekává Mexx Reality pokles ještě asi o dalších deset procent. Plošný propad to prý ale nebude. "Zlevnění lze čekat zejména v regionech, kde bude růst počet lidí bez práce, nebo se sníží reálné příjmy lidí," doplnil Šinágl. Další zlevňování bytů očekává do konce roku také sociolog Lux. "'Udržitelný' růst cen bytů očekáváme nejdříve v příštím roce," dodal. Na skutečné vystřízlivění z ideálu o nikdy nekončícím růstu cen bytů si ale podle odborníka z Akademie věd budeme muset počkat zřejmě do příští krize.

Trh s byty už nikdy nebude jako před krizí, shodují se všichni oslovení stavitelé i kanceláře. Přesto je podle nich otázka času, kdy se "světlo na konci tunelu" objeví. Pro developery je to naděje, že odklad řady projektů způsobí na trhu v nejbližších letech nedostatek bytů a tím i opětovné zvýšení cen. Realitní kanceláře sází také na fakt, že bydlení zůstane nadále základní lidskou potřebou. "Realitní trh se nikdy nezastaví, lidé budou stále řešit potřebu bydlení, budou se chtít stěhovat z menšího do většího, migrovat z města do města," dodala Franková.

Ve druhém čtvrtletí byla v Česku zahájena výstavba 9736 bytů, což bylo meziročně o 21,2 procenta méně. To byl podle statistik nejhlubší propad od loňského září. V posledním čtvrtletí roku 2008 se výstavba bytů propadla o 19,1 procenta, v letošním prvním čtvrtletí činil meziroční pokles 8,9 procenta.

 

autor:ČTK



Rubriky článků