Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Odborníci:Přívod peněz z bank do realit už naplno otevřený nebude

13. 9. 2009

Ani po odeznění krize stavitelé kancelářských budov, obchodních center, hotelů a skladů zřejmě nemůžou počítat s plným uvolněním úvěrových "kohoutků" ze strany bank. Pro komerční realitní trh v Česku to bude znamenat konec spekulativní výstavby v míře, jaká na něm existovala v minulých letech. Vyplývá to z ankety ČTK mezi realitními poradenskými firmami.

Ilustrační foto"Developerský sektor dostal nejtěžší zásah, protože financovat nové transakce bylo téměř nemožné," popsal období po vypuknutí krize ředitel české pobočky mezinárodní konzultantské společnosti King Sturge Angus Wade.

Banky sice později opět půjčovat začaly, ale za podstatně přísnějších podmínek. Například podle šéfa tuzemské filiálky firmy CB Richard Ellis Richarda Currana peněžní ústavy nedají developerům úvěr dřív, dokud nemají pronajato 30 až 40 procent budovy předem. V minulých letech se přitom často stavělo spekulativně, tedy bez předem zajištěných nájemců. Stejně tak banky už rok po stavitelích vyžadují větší podíl jejich vlastních zdrojů.

Pro trh to znamená konec "megalomanského přístupu", uvedl vedoucí oddělení průzkumu trhu poradenské firmy Jones Lang LaSalle Kevin Turpin. Podmínky pro financování prý sice nebudou tak přísné jako teď, uvolnění na původní úroveň se už ale stavitelé nedočkají. "Developeři a investoři tak budou muset disponovat vyšším podílem vlastního kapitálu, což bude pro některé z nich i nadále omezující," řekl ČTK Turpin.

"Krize nejvíce postihla investiční trh a trh průmyslových prostor, který nejrychleji pocítil propad obratů výrobních firem a celkový útlum průmyslových odvětví," shrnul dopady hospodářských turbulencí člen představenstva společnosti DTZ Jaromír Smetana. V celoevropském měřítku se podle poradenské společnosti Cushman & Wakefield propadly za pololetí meziročně o 66 procent na 23,6 miliardy eur (kolem 611 miliard korun).

V Česku je letošní propad investic do realit ještě výraznější. Na trhu se dosud uskutečnily pouhé tři významnější transakce, všechny se týkaly kancelářských budov v Praze. "Zatímco v rekordních letech 2006 a 2007 se uskutečnilo okolo 40 až 60 investičních transakcí ročně, letos jich očekáváme pouze čtyři až osm. To představuje pokles objemu investiční aktivity až o 90 procent," uvedl již dříve ředitel investičního oddělení společnosti Colliers Ladislav Szabo.

Z hlediska čísel se s největším propadem potýkají v Česku sklady. Ve druhém čtvrtletí se podle společnosti DTZ meziročně objem pronajatých ploch v logistických centrech propadl o 64 procent. Množství nově pronajatých kanceláří se podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum ve druhém čtvrtletí v Praze meziročně snížilo o 19 procent. Firmy uzavřely smlouvy na pronájem 55.000 metrů čtverečních kancelářských ploch.

Začátek oživení bude podle Smetany z DTZ záviset na mnoha faktorech. "Tak, jak k nám krize postupovala od západu, myslím si, že i oživení bude postupovat stejným směrem. A z Londýna již máme pozitivní signály," podotkl. Na rekordní čísla minulých let se ale prý trh už pravděpodobně nevrátí.

autor:ČTK



Rubriky článků