Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Případy hromadného propouštění lidí v důsledku krize

10. 9. 2009

Výběr případů většího hromadného propouštění zaměstnanců v důsledku stávající ekonomické krize:


2000 až 3000 lidí:

------------------

Česká těžební společnost New World Resources (NWR) - Firma, která vlastní největšího českého producenta černého uhlí OKD oznámila v červnu, že plánuje zrušit 3000 pracovních míst do konce letošního roku.

CE WOOD - Lesnický gigant v lednu oznámil úřadu práce ve Zlíně záměr propouštění více než 2000 lidí ve všech provozech firmy.

Skupina BCT a Porcela Plus - Sklářská skupina BCT a majetkově spojená Porcela Plus jsou od loňského září v insolvenčním řízení. Obě skupiny ještě loni zaměstnávaly na 7000 lidí, nyní jich pracuje ve sklárnách a porcelánkách zhruba pětina.


500 až 1500 lidí:

-----------------

Skanska CS - Největší stavební firma v Česku propustí podle serveru iDnes.cz 1200 zaměstnanců. Propuštění dostanou odstupné ve výši šesti měsíčních platů. Skanska měla v Česku přes 6800 pracovníků.

ArcelorMittal Ostrava - Největší domácí výrobce oceli od letošního ledna propustil 950 zaměstnanců. Do poloviny října chce huť propustit v rámci programu dobrovolných odchodů dalších až 300 zaměstnanců ze současných asi 6600.

Siemens Kolejová vozidla - Počátkem července bylo oznámeno, že závod Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně definitivně končí. O práci tak přijde téměř 1000 zaměstnanců firmy.

ŽDB Group - Bohumínská společnost z impéria firem podnikatele Karla Komárka v květnu oznámila, že do září propustí zhruba 500 lidí ze současných 2500 zaměstnanců. Od začátku roku už firma 500 lidí propustila.

Unex - Strojírenská společnost propustila v únoru 500 lidí ze svého mateřského závodu v Uničově a dceřiné společnosti Moravské železárny v Olomouci s tím, že je k 1. červenci opět zaměstná. Po několika dnech byla ale většina z nich opět propuštěna.

Hitachi Home Electronics - Výrobce plazmových televizorů na konci března ukončil výrobu v průmyslové zóně Triangle u Žatce a propustil všech 772 zaměstnanců.

Česká pošta - Do srpna chce propustit 650 úředníků centrály, která kromě pražského ústředí zahrnuje i zaměstnance v krajích. Druhý největší zaměstnavatel v zemi čelil loni na podzim kvůli plánu na rozsáhlé propuštění hrozbě stávky. Firmu opustilo 1300 lidí, asi polovina původního plánu. V současnosti pošta zaměstnává skoro 37.000 lidí.

AEES Stříbro (dříve Alcoa Fujikura Czech) - Výrobce kabelových svazků do aut, který měl před dvěma lety 2200 zaměstnanců, v červenci oznámil úřadu práce propouštění 613 lidí, tedy asi 85 procent zaměstnanců. Už počátkem roku odešla zhruba tisícovka lidí kvůli nedostatku zakázek a stěhování výroby do Rumunska.

ČSA - České aerolinie budou informovat úřad práce v Praze 6 o možném propuštění až 860 lidí v období od letošního září do března 2010, podle firmy je číslo horní hranicí. Celkem ČSA zaměstnávají zhruba 4600 lidí.

Tatra - Kopřivnická automobilka kvůli poklesu objednávek vloni v prosinci rozhodla, že propustí na začátku roku 2009 asi 500 zaměstnanců. Od loňského pololetí do konce května 2009 tak firmu opustilo 1300 zaměstnanců místo dosud avizovaných 820.

Společnost OKD, OKK - Uzavřením koksovny Jan Šverma ve druhé polovině letošního roku přijde o práci zhruba 500 ze současných 1182 lidí.

autor:ČTK



Rubriky článků