Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Za celý rok 2009 může ve stavebnictví zmizet 37.000 míst

10. 9. 2009

Ve stavebnictví může v ČR za celý letošní rok zmizet až 37.000 pracovních míst. To je přibližně desetina celkového počtu. Pokud se ale připočtou ještě navazující obory, může se toto číslo vyšplhat až na 150.000 nových nezaměstnaných. ČTK to dnes řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš.


Ilustrační foto

Propuštění 1200 zaměstnanců dnes oznámila tuzemská stavební jednička Skanska CS. Dosud ve firmě pracovalo přes 6800 lidí. Další velká firma Metrostav zatím podle svého mluvčího Františka Poláka takový razantní krok neplánuje. "Pokud ale stát neobnoví vyhlašování veřejných zakázek, tak to nemůžeme vyloučit," doplnil Polák.

Špatnou situaci stavařů potvrdil také šéf svazu. "Situace u firem není dobrá," uvedl Matyáš. Výstavba nových bytových projektů se podle něj zcela zastavila, nevyhlašují se ani veřejné zakázky.

To, že stavebníky trápí hlavně nedostatek zakázek, ukázal i nejnovější průzkum projektu CEEC Research ve spolupráci se společnostmi KPMG a Ipsos Tambor. "Firmy předpovídají výrazně hlubší propad celého odvětví a v důsledku toho rovněž i jejich vlastních prodejů. Dochází také k viditelnému zhoršení sebedůvěry u velké části firem," uvedli již dříve výzkumníci. Jestliže ještě před třemi měsíci odhadovaly firmy celoroční pokles stavebnictví o tři procenta, nyní je podle průzkumu už o 11 procent.

Stavební výroba ve stálých cenách klesla v Česku podle Českého statistického úřadu za první pololetí meziročně o 4,8 procenta. Pozemní stavitelství se propadlo až o 11,7 procenta. Inženýrské stavby ale naopak rostly o 16,4 procenta.

Počet stavebních povolení se za pololetí snížil o 7,7 procenta. Orientační hodnota stavebních povolení byla od ledna do června meziročně menší o 4,9 procenta. Ještě před rokem oba ukazatele rostly.

 

autor:ČTK



Rubriky článků