Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Skanska CS je největší tuzemskou stavební firmou

10. 9. 2009

Vizitka stavební firmy Skanska CS, která oznámila, že propustí 1200 zaměstnanců:


Historie:

Počátky podnikání skupiny Skanska v České republice sahají do 50. let 20. století, sama skupina pak datuje svou historii už od 19. století. Předchůdcem dnešní společnosti byla firma Zemstav založená v roce 1953. Ta se v roce 1961 přejmenovala na Inženýrské a průmyslové stavby. V roce 1991 vznikla akciová společnost, která byla o rok později privatizována v kuponové privatizaci. V roce 2000 získala kontrolní podíl ve firmě švédská společnost Skanska. O rok později se název změnil na Skanska CZ a loni společnost změnila strukturu z divizní na holdingovou. Skupinu vede Skanska CS a.s., stoprocentním vlastníkem je Skanska AB se sídlem ve Švédsku.


Charakteristika činnosti:

Skanska CS je největší tuzemskou stavební firmou. Základním předmětem činnosti jsou všechny obory stavebnictví. V současnosti je firma aktivní hlavně ve třech oblastech - pozemním stavitelství, infrastrukturních stavbách a bytové výstavbě.


Organizační struktura:

V čele holdingu stojí společnost Skanska CS a.s., na počátku letošního roku měla firma 27 dceřiných společnostní mimo jiné Skanska CZ pro pozemní stavitelství, Skanska DS pro dopravní stavitelství, Skanska Reality pro development. Letos v červenci firma oznámila, že přistoupila ke zrušení dceřiných firem, které budou nadále fungovat jako divize jedné společnosti.


Výběr projektů:

- výstavba pražské multifunkční haly O2 Arena, dříve Sazka Arena

Reference

- výstavba terminálu Sever 2 pražského letiště v Ruzyni

- obchvat města Olomouc na silnici R35 zahrnující 18 kilometrů dálnice a čtyři mimoúrovňové křižovatky

- modernizace železniční trati Olomouc - Červenka

- stavba úseku dálnice D1 Mořice - Kojetín (stavba by měla být předána do provozu během září)


Hospodářské výsledky:

V roce 2008 firma v Česku i na Slovensku dosáhla provozního zisku 1,4 miliardy korun, což představovalo meziroční snížení o 18 procent. Tržby skupiny se naopak meziročně zvýšily o pět procent na 37,6 miliardy korun.


Akcionáři: Jediným akcionářem je Skanska AB se sídlem ve Švédsku

Základní kapitál: 3,05 miliardy korun

Počet zaměstnanců: 6873 (ke konci roku 2008)

autor:ČTK



Rubriky článků